Slovenia – tărâmul dragonilor
Slovenia – tărâmul dragonilorDeasupra - „partea insorita a Alpilor" cu lacuri glaciare, cateva sute de castele si peisaje care iti taie rasuflarea. In adancuri - zeci de mii de galerii subterane, unele dintre ele locuite cu multi ani in urma de omul de Neanderthal. Desi ocupa un teritoriu de marimea a trei judete din Romania, Slovenia are un amalgam de atractii turistice, si o tolba plina de povesti.
Cei care au vizitat Cehia spun despre Capitala Sloveniei, Ljubljana, ca ar fi o Praga in miniatura, o figura de stil care ii face pe localnici, pe buna dreptate, sa se simta ofensati. Nu Praga e cea care a imprumutat din spiritul sau Ljubljanei, ci invers, pentru ca marele arhitect Joze Plecnik, nascut in Capitala slovena, s-a ocupat in tineretea sa si de castelele cehilor.
Atestata documentar in 1144, dar situata intr-o zona locuita de patru mii de ani, Ljubljana a fost influentata puternic de latini, si ulterior de germani si de maghiari, care au imbogatit mostenirea culturala slava. Cat despre dragoni, nimeni nu mai stie cu exactitate cand au inceput sa fie simbolul Ljubljanei. Exista o legenda greceasca ce vorbeste despre cei 50 de argonauti care l-ar fi insotit pe Iason in faimoasa lui expeditie pentru aducerea Lanii de Aur. In drumul lor, vitejii ar fi strabatut teritoriul de astazi al orasului Ljubliana, unde calea le-ar fi fost taiata de un dragon fioros. Dupa o lupta crancena, Iason a reusit sa invinga creatura, care a ajuns, pana la urma, pe blazonul Capitalei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp