Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:49 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spunem adio cheilor În scurt timp vom descuia uşile cu telefonul mobil

ro

08 Jan, 2013 10:07 2425 Marime text
sharekey.jpgPentru multe persoane, telefoanele mobile au înlocuit deja agenda, camera foto, ceasul şi player-ul muzical. Organizaţii precum Google lucrează la eliminarea portofelului, transformându-l într-o aplicaţie, astfel că următorul pas ar fi înlocuirea ultimului element care ne mai ocupă buzunarele: cheile de la casă. Cercetătorii de la Institutul Fraunhofer din Germania au prezentat de curând o inovaţie ce va permite în câţiva ani ca inelul pe care ţinem cheile să intre în istorie, alături de Walkman şi de celelalte dispozitive înlocuite de aplicaţiile telefonului mobil. 

ShareKey, aşa cum este denumită inovaţia cercetătorilor germani, foloseşte tehnologia NFC (near field communication) pentru a transforma telefonul mobil în purtătorul cheilor, fiind mai sigur decât soluţiile mai vechi, care apelau la Bluetooth şi la Wi-Fi.

ShareKey este o aplicaţie pentru sistemul de operare Android care comunică prin NFC cu „încuietorile inteligente", încuind şi descuindu-le prin simpla trecere a telefonului mobil în apropierea sa. ProfesorulAhmad-Reza Sadeghi afirmă că tehnologia va putea fi folosită şi pe sistemul de operare iOS odată ce Apple va dota telefoanele sale mobile cu cipuri NFC.

„În esenţă, ShareKey oferă două funcţii noi: utilizatorii pot genera chei digitale de la distanţă şi pot oferi acestor chei digitale diferite permisiuni. De exemplu, pot să-i ofer administratorului blocului acces la apartamentul meu pentru o perioadă limitată, astfel încât să poată descuia uşa pentru a citi consumul de gaz cât timp eu sunt la serviciu", explică Alexandra Dmitrienko de laFraunhofer Institute for Secure Information Technology.ShareKey poate trimite cheile electronice direct către telefonul mobil al destinatarului.

Momentan, „încuietorile inteligente" sunt disponibile pentru sume de aproximativ 150-200 de dolari americani, însă pe măsură ce această tehnologie va câştiga mai mulţi adepţi, este foarte probabil ca în următorii ani costul său să scadă.

Surse: Fraunhofer, Gizmag, Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii