Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vacanţă în abis Turismul subacvatic

ro

14 Aug, 2011 14:55 1801 Marime text

subacvatic-inside.jpgÎn urmă cu câţiva ani, începeau să apară ştiri despre primele hoteluri de lux subacvatice, aflate în construcţie. Poseidon Undersea Resort, de pildă, anunţa că fiecare oaspete va avea la dispoziţie un mic submarin personal, pentru a explora minunile lumii de sub apă. Hotel? Mijloc de transport specializat? Nu cumva se profilează o nouă ramură a turismului?

Ba da - turismul subacvatic pare să fie noua frontieră. Sau, cum o numeşte miliardarul Richard Branson, una dintre figurile faimoase ce şi-au legat numele de această viziune, e "ultima mare provocare pentru om", după ce turismul spaţial a pornit deja pe calea expansiunii.

Încă din 1986, în apele Floridei a luat naştere o mică structură de cazare, în clădirea submersă a unui fost laborator de cercetări geomarine. Există şi în ziua de azi; se numeşte Jules (botezată astfel după numele faimosului Jules Verne, autorul magnificei 20.000 de leghe sub mări, care i-a făcut pe nenumăraţi cititori să viseze la splendorile lumii submarine) şi oferă numai două dormitoare (cu hublouri foarte mari) şi nişte spaţii comune. Se găseşte la 10 metri sub apă şi pentru a ajunge la ea trebuie să ai măcar o minimă experienţă de în scuba diving.

Cei care se încumetă să locuiască sub apă câteva zile sunt răsplătiţi prin experienţa uimitoare de a privi creaturile marine trecând pe lângă fereastra dormitorului, la distanţă de doar câţiva metri. La vremea respectivă, Jules era unic în felul său, dar azi suntem tentaţi să îl vedem drept precursor al unei tendinţe care, treptat, îşi face, loc în universul modern al călătoriilor de plăcere: turismul subacvatic.

Un proiect de acelaşi gen, de mici dimensiuni, a fost realizat de artistul Mikael Genberg pe lacul Mälaren din Suedia: Utter Inn ("Hotelul Vidra") oferă cazare într-o singură cameră (construcţia de culoare bej din partea de jos a structurii) care este scufundată în apele lacului, agăţată sub o căsuţă colorată, în stilul caselor tradiţionale suedeze, ce pluteşte la suprafaţă.

Mai mult pe www.descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii