Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vor distruge erupţiile solare Terra? NASA răspunde (video)

ro

16 Nov, 2011 01:00 1798 Marime text

descopera.jpgAnul 2012 se apropie cu rapiditate, iar mulţi oameni cred că acesta va aduce cu el sfârşitul lumii. Totodată, erupţiile solare devin din ce în ce mai intense, steaua din centrul sistemului nostru solar urmând să atingă un vârf de activitate între anii 2012 şi 2014.

Deoarece un număr ridicat de persoane consideră că există o legătură între vârful de activitate solară şi finalul calendarului mayaş, crezând astfel că Soarele va provoca apocalipsa, specialiştii de la NASA s-au văzut nevoit să intervină pentru a dezminţi aceste teorii.

"Avem un număr foarte mare de date care confirmă că nici cele mai puternice erupţii solare nu pot distruge atmosfera Pământului. Nu există nicio posibilitate ca o erupţie solară să aducă sfârşitul lumii", a explicat Antti Pulkkinen, cercetător la Goddard Space Flight Center, un laborator de cercetare al NASA.

Erupţiile solare au loc atunci când o cantitate mare de energie electromagnetică este eliberată rapid din atmosfera Soarelui. De asemenea, Soarele mai poate lansa o ejecţie coronală de masă (ECM), când miliarde de tone de particule încărcate sunt eliberate în spaţiu. Când aceşti nori gigant lovesc atmosfera superioară a Pământului, impactul provoacă spectaculosul fenomen al aurorelor. De asemenea, ejecţiile coronale de masă pot afecta sateliţii, dispozitivele electronice şi reţelele electrice.

Cea mai intensă ejecţie coronală de masă înregistrată până acum, supranumită "The Carrington Event", a avut loc în 1859. Aceasta a făcut ca aurorele să fie vizibile la tropice, totodată dereglând tehnologia de ultimă oră de la acea vreme - telegraful.

Astăzi, însă, un eveniment de tip ECM ar provoca daune mult mai mari, dat fiind că majoritatea oamenilor folosesc tehnologie mult mai sofisticată decât un telegraf.

Cu toate astea, NASA asigură publicul că soarele nu are suficientă energie pentru a lansa o "bilă de foc" capabilă de a distruge Terra. În ceea ce priveşte erupţiile solare şi ejecţiile coronale de masă, oamenii de ştiinţă de la NASA susţin că progresul tehnologic permite anticiparea lor, oferind suficient timp operatorilor pentru a opri sistemele electronice ale sateliţilor aflaţi în pericol.

Sursa: Descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii