Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:19 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voyager 35 de ani de zbor printre planete

ro

18 Sep, 2012 01:00 2093 Marime text

descopera_1.jpgÎn 1977, un vehicul spaţial de explorare părăsea pentru totdeauna Terra, plecând într-o misiune fără întoarcere. Călătoreşte şi acum. După 3 decenii şi jumătate de la lansarea lui, ştim mai multe despre sistemul solar graţie acestei „maşinării" care străbate cosmosul, trimiţându-ne mereu ştiri despre ceea ce „vede" în drumul ei. Acum, Voyager 1 se pregăteşte să părăsească Sistemul Solar. A ajuns deja mai departe decât orice lucru făcut de om. E avanpostul zburător al civilizaţiei umane în cosmos, semnul călător al prezenţei noastre în Univers.

Programul Voyager al NASA include, de fapt, două sonde spaţiale gemene, Voyager 1 şi Voyager 2, lansate în 1977, la puţin timp una după cealaltă. Voyager 2 a fost lansată prima, pentru a profita de o fenomen astronomic favorabil, o aliniere rară a planetelor, care se petrece doar o dată la 177 de ani şi care i-a permis să se angajeze pe o traiectorie ce implica explorarea a 4 planete: Uranus, Saturn, Jupiter şi Neptun.

Voyager 1 a fost lansată câteva zile mai târziu, pe o traiectorie mai rapidă şi mai scurtă, misiunea iniţială incluzând explorarea de la distanţă a planetelor Jupiter şi Saturn, precum şi o explorare de aproape a lui Titan (cel mai mare dintre sateliţii lui Saturn), un corp ceresc relativ mare, cu o atmosferă densă şi care, au considerat astronomii, merita cercetat. După încheierea acestei prime părţi a misiunii, Voyager 1 şi-a continuat călătoria. Graţie vitezei sale, a întrecut toate celelalte vehicule spaţiale de explorare care bântuiau printre planetele din jurul Soarelui şi a pornit spre infinit, depărtându-se vertiginos de "casă", ducându-se spre marginile Sistemului Solar.

Cititi articolul integral aici:  Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii