Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:17 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de mici piramide umplu o necropolă străveche din Sudan

ro

08 Feb, 2013 08:49 1786 Marime text
sedeinga-piramide-1.jpgCel puţin 35 de piramide de mici dimensiuni, precum şi morminte, au fost dezgropate de arheologi, între anii 2009-2012, în Sudan, într-un loc numit Sedeinga. Piramidele, vechi de aproximativ 2000 de ani, datează dintr-o vreme în care, în această regiune, exista un regat african înfloritor.

Arheologii au dost surprinşi de densitatea mare a acestor construcţii: într-un singur sezon de săpături, în 2011, au fost dezgropate nu mai puţin de 13 piramide, îngrămădite pe o suprafaţă de 500 metri pătraţi, ceva mai mare decât un teren de baschet.

Piramidele au o vechime de cca. două milenii, datând din timpul când, pe actualul teritoriu al Sudanului, exista un regat numit Kush, care se învecina cu Egiptul şi,mai târziu, cu Imperiul Roman.

Obiceiul de a construi aceste piramide a fost, probabil, influenţat de arhitectura funerară a Egiptului.

La Sedeinga, piramidele au fost construite secole la rând, cel mai noi ocupând spaţiul dintre cele vechi, până când, în cele din urmă, constructorii au rămas fără spaţiu, dar şi fără piatră şi au început să refolosească pietrele piramidelor mai vechi.

Cele mai mari dintre piramidele descoperite au latura bazei de 7 metri; cea mai mică - înălţată pentru funeraliile unui copil - are doar 75 de cm.

Articolul integral aici:  Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii