Comunicat IPJ Constanta - Luni, 10 Ianuarie 2011
Comunicat IPJ Constanta - Luni, 10 Ianuarie 2011Astăzi, 10.01.2011, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, în prezenţa Secretarului de Stat Şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, chestor de poliţie Ioan Dascălu, a avut loc şedinţa de evaluare a rezultalelor şi activităţilor desfăşurate de IPJ Constanţa în anul 2010.
La eveniment au participat Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisar şef Dumitru Catană, adjunctul Şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisar şef Rapotan Adrian, Prim - Procuroul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Ştefan Valentin, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, ai Brigăzii Mobile de Jandarmi Constanţa, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
În cadrul şedinţei au fost prezentate principalele activităţi desfăşurate de I.P.J. Constanţa în cursul anului 2010.
Astfel, pe parcursul anului 2010 activitatea IPJ Constanţa a fost marcată de o situaţie operativă deosebit de complexă şi de evenimente importante care au determinat eforturi suplimentare, atât pentru asigurarea unui mediu de securitate, cât şi pentru realizarea unui proces de schimbare instituţională.
Concentrată pe oferirea unui serviciu public poliţienesc de calitate, activitatea s-a axat pe realizarea următoarelor obiective:
creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni (siguranţa stradală şi siguranţa rutieră);
creşterea autorităţii structurilor de poliţie;
aderarea la spaţiul Schengen (pregătirea personalului, completarea procedurilor de lucru, etc.).
Rezultate deosebite au fost obţinute de poliţiştii din cadrul Serviciului Criminalistic al I.P.J. Constanţa.
Astfel, s-au reuşit 498 de identificări criminalistice, fiind identificaţi 472 de autori de infracţiuni, 12 cadavre cu identitate necunoscută, 14 persoane cu identitate necunoscută. În cursul anului 2010 s-a înregistrat o creştere de peste 37% faţă de numărul identificărilor din anul 2009, I.P.J. Constanţa ocupând locul doi pe ţară la acest capitol.
Pe linie de cazier judiciar, au fost primite si rezolvate 70.923 cereri privind eliberarea certificatelor de cazier aducând la bugetul statului venituri în valoare de 851.076 lei din taxele aferente. Au fost comunicate un număr de 31.690 copii ale cazierelor judiciare, au fost operate în evidenţa cazierului local un număr de 22.570 comunicări cu caracter penal sau administrativ.
Trebuie menţionat şi că poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au confiscat cantitatea totală de 10,51 gr. bijuterii din aur, 298,16 gr. bijuterii din argint, 2.560 euro, 34,5 tone tutun vrac (11.811.000 lei), 80 tone ţiţei, 967.000 lei şi alte bunuri în valoare de 59.444,1 mii lei.
De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării ca urmare a săvârşirii de infracţiuni bunuri în valoare totală de aproximativ 37.800 lei, constând în articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, suporturi optice, ceasuri, etc.
Aceeaşi poliţişti au efectuat în cursul anului 2010 un număr de 42 percheziţii domiciliare, ocazii cu care au fost luate măsuri de destrămare a unei antreprize criminale şi de identificare a persoanelor care se ocupă cu depozitarea şi comercializarea ilegală de ţigarete şi băuturi alcoolice netimbrate sau cu banderole de marcare străine ce îşi desfăşoară activitatea în judeţul Constanţa. În acest sens, cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la imobilele şi societăţile comerciale folosite de membrii grupării au fost identificate un număr total de 153.500 pachete (3.070.000 ţigarete), în valoare de 1.228.000 lei, de diverse marci, netimbrate sau cu banderole de marcare din Ucraina, Republica Moldova şi Rusia, bunuri ridicate în vederea continuării cercetărilor. De la una dintre persoanele percheziţionate a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor suma de 32.000 lei.
În ceea ce priveşte numărul infracţiunilor sesizate, în anul 2010, la nivelul I.P.J Constanţa, se constată scăderi pe următoarele genuri de infracţiuni: înşelăciuni, în cazul cărora s-a înregistrat o scădere de -9%, tâlhării: -14%, infracţiuni de viol -40%, infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice: -4%.
S-a constatat o creştere cu 7% faţă de anul 2009 a numărului total al infracţiunilor sesizate. Exemplificăm în acest sens infracţiunile de natură judiciară, care au înregistrat o creştere cu 7% precum şi pe cele economico-financiare, în cazul cărora creşterea a fost similară.
Dintre infracţiunile judiciare, furturile comise în cursul anului 2010 au înregistrat o creştere cu 35%, infracţiunile de distrugere au înregistrat o creştere în anul 2010 cu 9%, precum şi infracţiunile de omor, care sunt cu 2 (două) mai multe decât în anul 2009. Dintre infracţiunile de natură economico - financiară le exemplificăm pe cele de evaziune fiscală, care au înregistrat o creştere cu 37% faţă de anul precedent.
Referitor la evoluţia criminalităţii stradale, s-a înregistrat o creştere cu 5 procente a numărului infracţiunilor de acest gen în anul 2010 faţă de anul 2009.
Precizăm că din totalul infracţiunilor stradale sesizate, într-un număr de 197 de cazuri
au fost prinşi autorii în flagrant (o creştere cu 2% faţă de anul 2009).
Din totalul infracţiunilor stradale
sesizate, se constată o scădere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului
trecut a tâlhăriilor, şi cu 23% a infracţiunilor prevăzute de Legea nr,
61/1991, iar în ceea ce priveşte furturile, o creştere
10%.
Ponderea importantă în ceea ce priveşte diminuarea fenomenului infracţional s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte furturile din unităţiile bancare şi CEC (-100%), respectiv furturile din case de vacanţă (-50%).
Forţele de ordine publică au aplicat 38.951 de sancţiuni contravenţionale, ceea ce reprezintă 24,78% din totalul contravenţiilor aplicate la nivelul IPJ Constanţa.
Siguranţa traficului rutier
Tabloul general al traficului rutier se caracterizează prin intensificarea circulaţiei pe drumurile naţionale, iar în mediul urban prin omniprezenţa ambuteiajelor.
Aceste realităţi sunt posibile în condiţiile sporirii parcului de autovehicule şi a menţinerii infrastructurii rutiere subdimensionate, a carenţelor majore în preluarea valorilor mari de trafic şi pe fondul lipsei sistemelor automate de management al circulaţiei. În perioada analizată, comparativ cu anul 2009, pe raza judeţului Constanţa a fost înregistrată o creştere cu 11% a accidentelor rutiere, cauzată, în principal, de creşterea numărului accidentelor uşoare cu 16%.
Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că s-au înregistrat scăderi semnificative în ceea ce priveşte numărul accidentelor grave, care au scăzut cu 9%, a persoanelor decedate ca urmare a acestora, unde s-a înregistrat o scădere cu 12%, numărul persoanele rănite grav, care a scăzut cu 6%, dar şi cel al persoanelor rănite uşor, care, de asemenea, a scăzut cu 12%.
Priorităţi de acţiune in 2011:
Siguranţa cetăţeanului;
Descentralizare;
Dezvoltarea colaborării cu instituţiile şi autorităţile publice locale pentru identificarea unor noi modalităţi de contracarare a fenomenului infracţional;
Implicarea autorităţilor locale în gestionarea şi sprijinirea activităţilor de prevenire;
Preluarea „Bunelor Practici" de la nivel european în domeniul prevenirii şi dezvoltarea acestora în plan local în funcţie de adaptabilitate, de colaboratea interinstituţională şi de posibilităţile financiare;
Transformarea activităţii de evaluare şi control într-un instrument eficient pentru fundamentarea deciziilor în vederea identificării şi eliminării situaţiilor de risc.
COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp