Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumeajustitiei a anticipat! - Senatorul PDL Mircea Banias, scos de sub urmarire penala de DNA. “Pestii” de la UCM Resita trimisi in judecata

ro

11 Feb, 2011 16:39 2758 Marime text
mircea-banias50321.jpgLumeajustitiei.ro a anuntat, recent, ca dosarul UCM Resita, in care omul de afaceri Said Baaklini, directorii companiei UCM Resita, Adrian Chebutiu si Adrian Coriolan Preda si directorul Domeniilor Portuare Constanta, Eugen Bogatu, au fost arestati pentru infractiuni economice, a murit inainte de a se naste, iar procurorii nu vor dispune trimiterea in judecata a senatorului PDL de Constanta, Mircea Banias. Desi sforile afacerii duceau la nume grele din Ministerul Finantelor, procurorii DNA nu au cercetat pana la cap reteaua, multumindu-se sa ii trimita in judecata numai pe Preda, Chebutiu Bogatu si Baaklini, si au dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Banias. Asta desi la dosarul cauzei exista o interceptare a unei discutii telefonice intre Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu si senatorul de Constanta, Mircea Banias, de natura sa arate ca afacerea era prea mare pentru a putea fi derulata numai de cei patru inculpati trimisi in judecata de DNA. Iata de ce au spus procurorii DNA ca fata de Banias este necesara scoaterii de sub urmarire penala: "Fata de invinuitul Banias Mircea Marius s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru infractiunea de favorizare a infractorului. Din probele administrate in cauza a rezultat ca indiciile care au existat initial cu privire la savarsirea infractiunii mentionate au fost clarificate pe masura aprofundarii mijloacelor de proba, in sensul ca afirmatiile facute de invinuit reprezentau de fapt simple opinii ale acestuia si nu constituiau, in vreun fel, forme de interventie in favoarea inculpatului Said Baaklini".

Un om de afaceri si trei directori, deferiti Justitiei

Conform unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea in judecata a lui Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL, pentru tentativa de stabilire cu rea-credinta a taxelor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat si asociere in vederea savarsirii faptei mentionate anterior, Adrian Chebutiu, presedinte al CA UCM Resita si director general al companiei, si Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Resita, pentru complicitate la infractiunile de mai sus si Eugen Bogatu, director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanta SA, pentru favorizarea infractorului si intermediere de operatiuni comerciale de catre persoana care, in virtutea atributiilor de serviciu, are obligatia de a supraveghea si controla un agent economic privat. Redam mai jos comunicatul DNA.

"La data de 31 august 2010, ca rezultat al unei intelegeri anterioare, SC UCM Resita SA a emis o factura din care rezulta ca ar fi vandut catre SC Libarom Agri SRL un numar de patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro plus TVA. Factura a fost emisa pe baza unui contract continand obligatii fictive pentru cei doi contractanti. Motoarele respective erau intr-o avansata stare de degradare, nu erau functionale, erau alcatuite din piese uzate, demontate de la alte instalatii. In aceste conditii, prin constatare tehnico-stiintifica administrata in cauza a rezultat ca valoarea reala a marfii respective era de aproximativ 214.000 euro, adica de circa 50 de ori mai mica decat cea consemnata in factura. In baza acestei facturi supraevaluate, in cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentata de Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adaugata (TVA) aferenta acestei tranzactii, adica suma de 253.749.507 lei, echivalenta a 60 de milioane de euro. Pentru a realiza stabilirea taxelor (TVA) care ar fi condus la obtinerea, fara drept, a unor sume de bani sub forma de restituiri din bugetul de stat, inculpatul Said Baaklini a fost ajutat de inculpatul Chebutiu Adrian. Astfel, acesta din urma, in calitate de director general al S.C. U.C.M. Resita S.A, a incheiat in numele si pe seama SC UCM Resita SA, patru contracte, dintre care unul cu SC Libarom Agri SRL, avand o valoare supraevaluata, iar cu SC Beta Trading & Investment SRL si SC Mike Trading & Investment SRL alte trei contracte pur fictive. Prin incheierea ultimelor trei contracte s-a incercat crearea aparentei de legalitate asupra executarii contractului de vanzare la pret supraevaluat a celor patru motoare vechi. La randul sau, inculpatul Preda Coriolan Adrian, in calitate de director executiv al S.C. U.C.M. Resita S.A, a intocmit efectiv contractele sus mentionate si a dispus facturarea sumelor aferente acestora, cunoscand caracterul fictiv al prestatiilor presupuse de contractele respective. Pentru ca restituirea de TVA aferenta tranzactiei fictive sa nu fie verificata si descoperita de catre autoritatile de stat in domeniu, Said Baaklini a facut demersuri pentru a exporta cele patru motoare catre o societate comerciala din Republica Guineea incercand sa indeparteze aceste marfuri de pe teritoriul Romaniei. Avand in vedere caracterul urgent al acestei masuri, Said Baaklini a beneficiat de ajutorul inculpatului Bogatu Eugen care, in cursul lunii noiembrie 2010, in calitatea sa de director al Directiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM, i-a furnizat informatii si i-a acordat consultanta inculpatului Said Baaklini referitor la procedurile vamale si la modalitatile de a evita controalele autoritatilor legal investite".

Bogatu, acuzat ca a angajat un vas comercial pentru scoaterea motoarelor din tara

„Concret, Bogatu Eugen a luat toate masurile necesare pentru asigurarea parasirii teritoriului Romaniei in cel mai scurt timp de catre marfurile cumparate de la UCM Resita SA, in sensul angajarii unui vas comercial pentru transportul marfurilor in Republica Guineea si a efectuarii tuturor operatiunilor si demersurilor portuare necesare pentru ca marfurile respective sa paraseasca urgent teritoriul Romaniei. In plus, acesta a facut personal interventii pentru a se impiedica descarcarea marfurilor de pe vas, in incercarea de a evita verificarea si evaluarea acestora, astfel incat sa nu poata fi constatate discrepantele dintre marfurile concret imbarcate pe vas si documentele comerciale ale acestora. De asemenea, Bogatu Eugen a pretins in mod direct de la inculpatul Said Baaklini suma de 20 miliarde lei vechi, pentru operatorul portuar SC Umex SA din Constanta, in virtutea relatiilor contractuale pe care aceasta societate le-a stabilit cu SC Libarom Agri SRL. Relatiile contractuale au fost mijlocite, intr-adevar, de inculpatul Bogatu Eugen, care urma sa primeasca si un comision nedeterminat pentru acest lucru. In calitate de director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta SA, functie in care avea sarcina de a supraveghea/controla operatorul portuar SC Umex SA Constanta, Bogatu Eugen a intermediat si a inlesnit efectuarea de operatiuni comerciale intre acest agent economic si SC Libarom Agri SRL in cursul lunii noiembrie 2010, in conditiile in care fapta era de natura a-i aduce atat direct cat si indirect foloase necuvenite constand in sume de bani neprecizate. De asemenea, Bogatu Eugen a redactat impreuna cu inculpatul Said Baaklini memorii, petitii si adrese de protest catre ANCEX, Autoritatea Nationala a Vamilor, Compania Maritima Constanta, Punctul de Trecere a Frontierei Constanta, CNAPM Constanta Sa, UMEX. La data de 26 noiembrie 2010, in portul Constanta, marfa cumparata de la SC Libarom Agri Srl Bucuresti de la uzina Resita a fost incarcata pe o nava avand ca destinatie Republica Guineea. Cu toate acestea, exportul efectiv al marfurilor a fost impiedicat de interventia parchetului".

Sursa: Lumea Justitiei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii