Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:06 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buna vestire. Predica Părintelui Sofian Boghiu

ro

25 Mar, 2012 20:10 2314 Marime text

"Fraţi creştini,

Mai întâi aş vrea sa va spun ceva despre oraşul Maicii Domnului, despre acel Nazaret al cărui nume îl ştim din copilărie (...).

Mai întâi, Ţara sfântă, această ţară a lui Iisus şi a profeţilor este pe malul Mediteranei, între Mediterană şi Iordan. Are trei provincii: Iudeea, partea de sud, unde este Ierusalimul, Samaria, partea de mijloc şi Galileea, partea de nord.

În partea de nord, în susul acestei Galilei, este muntele Carmel, în care sfântul proroc Ilie a adus jertfa sa faimoasă care nu se poate uita, într-un moment de mare criză religioasă, în veacul al VII-lea înainte de Hristos. Deci Carmelul, un podiş muntos, cam aşa cum este podişul Ardealului, care şi iarna are iarbă şi flori, fiind aproape de Mediterană, care trimite căldura ei binecuvântată şi asupra acestei regiuni muntoase. Tot în această Galileea, partea de nord a Palestinei, partea către Iordania de astăzi, deci către răsărit, este marginită de Marea Galileii sau a Ghenizaretului, pe care Iisus şi pescarii lui, sfinţii apostoli, adeseori o străbăteau în lung şi în lat. Adeseori vedem pescarii, sfinţii apostoli şi ai lor, pescuind în această mare care are foarte mulţi peşti. Si atunci ca si acum, barci strabat in toate sensurile aceasta mare a Galileii care este o mare limpede, insa cu foarte multi curenti, incat adeseori apa se misca, la cea mai usoara adiere a vantului se fac valuri marisoare. Daca este un vant mai puternic, valurile se ridica sus de tot. In acea noapte de neuitat, cand apostolii veneau de dincolo de mare, deci din Iordania de astazi, catre Capernaum, s-a starnit furtuna, incat s-au spaimantat ca se ineaca. Iisus dormea la carma. Si Il scoala pe Iisus: „Doamne, scoala, ajuta-ne, ca pierim!"1. Valurile aruncau apa in corabie. Aceasta este Marea Galileii sau Marea Ghenizaretului. In aceasta regiune, un fel de Bucovina a noastra, sunt mai multe orase; orasul principal este Nazaretul. Si mai este un oras, Cana, Cana Galileii, unde Iisus a facut prima minune, unde a schimbat apa in vin.

Nazaretul este un orasel destul de mare astazi. Pe vremea Mantuitorului era micut, era un sat. In cei doua mii de ani de crestinism, acest sat a crescut si are infatisarea unui oras. Este construit pe un fel de amfiteatru. Partea lui de sud este inalta. Sus de tot sunt niste paduri care continua acest amfiteatru, incat toate casele de pe aceasta inaltime privesc catre rasarit si toate primesc soarele in fata lor in orice inceput de zi. De acolo de sus se vede in departare muntele Hermonului, de care aminteste psalmistul2. Acest munte al Hermonului are aproape toata vremea zapada pe toata creasta lui alba: in mai am vazut zapada pe creasta lui. In acest oras Nazaret acum sunt si blocuri. Partea de sus se cheama Illit Nazaret si in partea de apus a Nazaretului sunt multi romani, insa si evrei si rusi, refugiati acolo. In piata din Nazaret am intalnit multi evrei romani. Nu stiam cum sa ma descurc cu limba si aud vorbind romaneste! Sigur, bucuria mea si a oricarui roman.

 http://www.razbointrucuvant.ro/2012/03/24/buna-vestire-predica-parintelui-sofian-boghiu/#more-44105

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii