Părintele Adrian Făgeteanu despre tineri. Să ne legăm de catarg ca Ulise prin rugăciune
Părintele Adrian Făgeteanu despre tineri. Să ne legăm de catarg ca Ulise prin rugăciune"În zilele noastre, copilului i se spune direct sau doar i se sugerează, prin diverse mijloace tehnice şi mediatice, că nu este bine sa asculte de Dumnezeu, de Biserică, de părinţi sau de profesori, adică tocmai de cei care vor să-l ajute cu adevărat. În acest fel, creşte în el nefiresc de mult dorinţa de a fi independent. Această lipsă de ascultare îl va duce pe tânăr în cele din urma la alienare, nu-şi va mai putea găsi o pace şi o linişte, nu va mai putea fi stăpân pe el însuşi. Pe de altă parte, tinerii care nu iau în serios problema mântuirii, îşi pierd timpul la televizor şi mai ales la calculator, privind imagini de violenţă sau de desfrâu şi învaţă astfel să-şi trăiască viaţa în libertinaj şi nu în libertate. Căci numai atunci când cunoşti Adevărul, când ajungi la Hristos, abia atunci eşti liber, devii stăpân pe tine însuţi. Dacă tânărul alege neascultarea şi libertinajul, va ajunge în cele din urmă să se îndoiască de tot ce este în jurul lui, îl va cuprinde deznădejdea şi chiar gândul sinuciderii. Starea tineretului de pe tot globul este îngrijorătoare pentru oamenii care gândesc un pic mai profund.
Pentru vremurile acestea atât de haotice pe care le trăim, tinerii şi noi toţi trebuie să apelam cu toată râvna la rugăciune. Rugăciune, rugăciune, rugăciune şi nădejde în ajutorul lui Dumnezeu. Exista o legendă frumoasă care poate avea un înţeles moral. Ulise călătorea pe mare cu oamenii lui, iar sirenele cu chipurile şi mai ales cu cântările lor amăgitoare îi făceau pe unii dintre călători să se arunce în mare după ele si astfel mureau înnecaţi. Atunci Ulise le-a astupat la toţi corăbierii urechile cu ceara, iar pe el a poruncit să-l lege de catarg. In concepţia creştină, catargul de care ne legam este crucea lui Hristos, este învăţătura mântuitoare pe care este bine să o urmăm şi în acest fel Dumnezeu va duce la liman corabia vieţii noastre. Prin rugăciune ne legăm, ne apropiem de Hristos, ne unim cu El, şi aşa vom putea învinge ispitele şi furtunile vieţii. Iar ceilalţi care nu cunosc încă Adevărul, cel puţin să-şi astupe urechile, adică să nu asculte de ispita diavolului, să-şi păzească simţurile şi încetul cu încetul vor ajunge la Lumină.
Eu sunt născut în 1912, în nordul Bucovinei care acum este ocupat de Ucraina. Când aveam aproape 10 ani, toata şcoala a mers în excursie la Putna. La un moment dat, am rămas singur lânga mormântul Sfântului Ştefan si am început să stau de vorbă cu el:
„Maria Ta, cum ai putut să biruieşti pe otomani, pe tătari şi pe toţi duşmanii ţării, iar noi, românii de acum, trebuie să ascultăm de străini?"
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp