Părintele Ilarion Dan, bancherul care l-a câştigat pe Hristos
Părintele Ilarion Dan, bancherul care l-a câştigat pe Hristos"Intrasem într-o stare de stres cumplită. Orice hârtie, orice document luam să citesc, mă apuca brusc durerea de cap, cu ameţeli, crunt! Eram bolnav de stres. Şi acum, când trăiesc lipsa totală de stres şi când ştiu sărmanii oameni cum se chinuie, cu toată fuga asta nebună, zile după zile, şi nu te-alegi cu nimic, după bani... Eu ştiu, că am avut bani, am avut salarii bune, dar oricât câştigam, cheltuiam. Şi n-aveam fantezii. Nu te alegi cu nimic. Confort? Când eşti atât de stresat, nu te mai bucuri de el. Ce se întâmplă în lume la ora actuală e cumplit... Am lucrat în sistemul ăsta financiar şi am repulsie faţă de bani. Nu mai suport banul! Am pătimit atâta din cauza lor! Aici sunt super fericit că nu mai ating niciun ban!".
Interviu cu Ieromonahul Ilarion Dan de la Schitul Crucea, Arhiepiscopia Tomisului
Izabela Aivăncesei/ Lumea monahilor
Părintele Ilarion a fost bancher, dar nu şi-a găsit implinirea în bogăţie sau în funcţiile manageriale la care aspiră astăzi orice tânăr educat. A simţit tot timpul că-i lipseşte ceva. Acel „ceva" care, dacă eşti sincer cu tine însuţi, nu poate fi decât Dumnezeu. Aşa că a "imbrăcat" haina monahală la o mânăstire din Constanţa, postură din care mi-a oferit acest interviu.
- Îi inţelegeţi pe cei care nu cred in Dumnezeu?
- Da! Pentru că am trecut si eu prin starea asta, deci nu mi-e străină necredinţa.
- Ce fel de dialog aveţi cu ei?
- Incerc să am un dialog cât se poate de cald. Adică nu pot să îi acuz pe oameni, să spun: „Eu nu vorbesc cu tine, că tu eştitrufia, dispretul ateu!" Asta este o abordare absolut infantilă, sau, mă rog, necreştină... Pentru că noi nu urâm păcătoşii, urâm păcatul. Noi iubim oamenii - că-i ateu, că-i musulman, protestant, catolic - noi trebuie să îi iubim. Aşa că te apropii de el cu dragoste. Dacă tu nu-i arăţi dragoste, care-i deosebirea dintre tine si el? Cu ce eşti tu mai bun decât el? Tu esti ortodox?! Şi dacă esti ortodox, ce? Cum arăti lucrul ăsta? Cum trăieşti ortodoxia? Cum il trăieşti pe Hristos?
Că noi asta trebuie să arătăm, nu cum suntem noi mai grozavi că noi ţinem post si ăia nu ţin... Şi? Spune sfântul apostol Pavel că cel care posteşte, pentru Dumnezeu posteşte; cel care mănâncă, pentru Dumnezeu mănâncă...
- Spune Mântuitorul: unul pe altul.
Citeste AICI
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp