Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parintele Serafim Rose despre FERICITUL AUGUSTIN (15 iunie) SI “RAVNITORII” SUPERCORECTI (I)

ro

16 Jun, 2011 07:01 2178 Marime text

staugustin.jpg"Astazi ‘robia apuseana' impresoara si adesea domina chiar atmosfera si tonul Ortodoxiei noastre, care adesea este ‘corecta' teoretic, dar lipsita de adeva­ratul duh crestinesc si de gustul de nedescris al adevaratului crestinism..."

"Fericitul Augustin are intr-adevar ceva de spus generatiei noastre de crestini ortodocsi „precisi" si „corecti", dar reci si fara simtire".

"In secolul XX teologia ortodoxa a trecut printr-o „renastere patristica". Neindoielnic, exista multe lucruri pozitive in aceasta „renastere". Unele dintre manualele ortodoxe din ultimele se­cole invatau anumite dogme cu un vocabular si intr-un duh partial apusean (mai ales romano-catolic), nereusind sa aprecieze cum se cuvine pe unii dintre cei mai profunzi Parinti Ortodocsi, mai ales din vremurile mai recente (Sfantul Simeon Noul Teolog, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Grigorie Sinaitul). „Renasterea patristica" din secolul XX a corectat macar in parte neajunsurile si a eliberat academiile si seminariile ortodoxe de unele dintre „influentele apusene" nefolositoare ce erau prezente in ele. Era de fapt continuarea miscarii moderne de redesco­perire ortodoxa inceputa in veacurile al XVIII-lea si al XIX-lea de catre Sfantul Nicodim Aghioritul, Sfantul Macarie din Corint, Fericitul Paisie Velicikovski, Mitropolitul Filaret al Moscovei si altii, atat in Grecia, cat si in Rusia.

Mai mult pe http://www.razbointrucuvant.ro/2011/06/15/parintele-serafim-rose-despre-fericitul-augustin-15-iunie-si-ravnitorii-supercorecti-i/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii