Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:41 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Părintele Serafim Rose despre sufletul după moarte şi vămile văzduhului

ro

18 May, 2012 19:30 2240 Marime text

Oricât de absurdă le va fi părând "înţelepţilor" noştri ideea vămilor văzduhului, nici ei nu vor scăpa de trecerea prin ele. (Sf. Teofan Zavoratul1)

Cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, discutând despre Cartea Facerii cu un grup de tineri studenţi, Părintele Serafim a început prin a întreba:

„De ce trebuie să studiem o astfel de carte? N-ar fi mai bine să ne îngrijim doar de mântuirea sufletelor noastre, în loc să ne gândim la astfel de lucruri - cum va fi lumea la sfârşit sau cum era la început? [...] Nu este oare mai sigur să ne ocupăm doar cu rugăciunile şi să nu ne mai gândim la subiecte atât de mâreţe?" Părintele Serafim a dat mai multe răspunsuri la întrebarea aceasta, încheind cu cel mai important dintre toate:

„Creştinismul nostru", a spus el, „este o religie ce ne spune ce urmează să facem în viata veşnică. Ne pregăteşte adică pentru ceva veşnic, care nu ţine de lumea aceasta. Daca ne gândim doar la lumea aceasta, orizontul nostru rămâne foarte mărginit şi nu vom şti ce urmează după moarte, de unde venim, unde ne ducem, care este telul vieţii noastre. Când vorbim despre începutul lucrurilor sau despre sfârşitul lucrurilor, aflam care este, de fapt, sensul vieţii noastre".

Afirmaţia aceasta, aşa simpla cum este ea, nu reflectă doar laitmotivul vieţii Părintelui Serafim, ci explică şi pricina pentru care a studiat şi a scris despre anumite subiecte mai mult decât despre altele. Încă din tinereţe fusese preocupat să pătrundă sensul şi specificul ultim al existenţei omului şi de aceea a căutat cu atâta intensitate să cunoască începutul şi sfârşitul tuturor lucrurilor, ceea ce a dat un caracter apocaliptic scrierilor sale şi a determinat alegerea subiectelor pentru Impărăţia omului şi Impărăţia lui Dumnezeu şi Ortodoxia şi religia viitorului, ca şi pentru conferinţele despre sfârşitul lumii susţinute spre sfârşitul vieţii sale. Nu este întâmplător faptul că, în cadrul pelerinajelor Sf. Gherman, el a ales să-i îndrume pe participanţi în studierea amănunţită a unor cărţi proroceşti: Facerea, Daniil şi Apocalipsa.

 http://www.razbointrucuvant.ro/2012/05/18/viata-dupa-moarte-vamile-vazduhului/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii