Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:36 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Deocamdată este o căzătură" Cum a tratat administraţia Mazăre Cazinoul Constanţei

ro

21 May, 2012 00:00 2165 Marime text
deschidere_maz.jpgNu putem vorbi despre Constanţa fără să amintim despre Cazionul de pe faleza Constanţei, din zona peninsulară a oraşului. Edificiu ridicat în anul 1909 şi proiectat de arhitectul francez Daniel Renard, Cazinoul a fost inaugurat în luna august 1910. Departe de splendoarea şi rafinamentul pe care le inspira acest simbol al Constanţei, în prezent, în administraţia Mazăre, Cazinoul a ajuns să reprezinte mai degrabă o problemă pasată între instituţii, idee bună de apucat numai în momente propice din punct de vedere mediatic.

„Cazinoul îl scot la vânzare, am început procedurile de evaluare şi îmi doresc din tot sufletul să îl vindem", declara primarul Radu Mazăre la sfârşitul unei şedinţe extraordinare de consiliu local, în luna mai 2011, citat de Mediafax. În continuare, edilul afirma că „am primit câteva intenţii de cumpărare, asta ar însemna să luăm nişte bani la buget, să facă investiţia în Cazino şi să funcţioneze ca şi cazino, iar clădirea respectivă să redevină un simbol al Constanţei". „Deocamdată, este o căzătură, iar noi nu putem băga banii acolo", mai spunea primarul, declaraţiile fiindu-i preluate de presa centrală. La finele aceleiaşi şedinţe, Mazăre explica faptul că edificiul aparţine primăriei, „a fost câştigat de mine în instanţă; el aparţinea unei firme private, iar în 2001 l-am câştigat definitiv şi irevocabil la Înalta Curte".

 campaniemazare-CazinoConstanta.jpg

Dar, în curând, în ochii administraţiei Mazăre, Cazinoul Constanţa a început să pară din ce în ce mai mult ca o povară: „municipalitatea nu poate să ţină cazinouri. Îl vindem. Nu ştiu cu cât, o să spună evaluatorii, dar nu găsesc pe nimeni. Dacă găsiţi pe cineva, puteţi spune public că Mazăre şi consilierii vor să vândă cazinoul din Constanţa". Afirmaţiile primarului erau făcute în contextul în care pe data de 16 mai 2011, consilierii locali au votat hotărârea privind rezilierea contractului pe care SC Queen Investments INC l-a avut cu Primăria Constanţa pentru Cazino. Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, contractul de concesiune avea numărul 133098 şi fusese semnat pe data de 4 octombrie 2007, urmând să aducă primăriei suma de 140.000 de euro pe an, pentru 49 de ani. Atâta doar că societatea nu a făcut nimic pentru clădirea recunoscută drept simbolul Constanţei, aşa încât edificiul a ajuns în paragină. „Să dea Dumnezeu să-l cumpere vreun arab bogat sau vreun turc care se ocupă de cazinouri", se tânguia primarul. „Până atunci îl menţinem cu bănuţi puţini, cât să nu cadă, să nu se degradeze. Nu pot să mă apuc să fac cazinouri, nici salon de nunţi. Până acum, din câţi oameni cu bani cunosc, niciunul nu a fost interesat în a prelua acest simbol al Constanţei", conchidea întreprinzătorul edil al oraşului. Pasat între instituţii şi utilizat mai degrabă pe post de pisică moartă aruncată dintr-o ogradă în alta a autorităţilor, în cele din urmă, edificiul care ani la rând a definit Constanţa a ajuns în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în vederea reabilitării.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii