Borş de găină la ceaun
Borş de găină la ceaunBorşul de găină, făcut cum se cuvine (a se citi moldoveneşte), face parte din categoria mâncărurilor tihnite româneşti ce au un gust deosebit mai ales atunci când sunt făcute la ceaun. Carnea de găină, mai ales cea crescută prin vreo ogradă împreună cu alte surate , fiartă simplu, cu legume, dreasă cu verdeaţă şi borş şi servită cu tăieţei, va strânge de fiecare dată în jurul ceaunului mulţi meseni.
Porţii: 10-14
Timp de preparare: 2-3 ore
Ingrediente:
1 găină tinerică (2,5 - 3 kg)
3 morcovi
1 rădăcină de pătrunjel
1/4 rădăcină de ţelină
1 ardei gras
1 ceapă mare
3-4 roşii
2 linguri de ulei
1 legătură mare de leuştean
1 legătură frunze de ţelină
1 legătură frunze de pătrunjel
1,5 litri de borş
200 grame de tăieţei uscaţi
sare
piper
Preparare:
Curăţaţi bine pasărea de resturile de pene. Dacă este cazul, pârliţi-o la flacără.
Tăiaţi găina în bucăţi potrivite, cu tot cu os.
Puneţi carnea de pasăre la fiert, în 10 litri de apă rece.
Fierbeţi la foc mic, spumind des, până când carnea începe să se pătrundă bine. Verificaţi cu o furculiţă. Furculiţa trebuie să intre în carne dar să opună totuşi rezistenţă.
Decojiţi roşiile.
Curăţaţi ceapa, ardeiul, morcovii, pătrunjelul şi rădăcina de ţelină şi tocaţi-le mare.
Sotaţi zarzavaturile în ulei timp de 2-3 minute, fără să le prăjiţi, şi adăugaţi-le peste carne împreună cu 2 linguri de sare.
Tăiaţi roşiile în bucăţi mari şi adăugaţi-le în oala de ciorbă.
Încălziţi borşul şi adăugaţi-l în oală.
Asezonaţi cu sare şi piper, lăsaţi să dea totul un clocot şi adăugaţi tăieţeii şi verdeaţa tocată.
Lăsaţi să fiarbă tăieţeii de jumătate şi opriţi focul. Tăieţeii îşi vor continua fierberea şi după ce focul este oprit.
Borşul de găină la ceaun se serveşte fierbinte, cu verdeaţă din abundenţă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp