Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:08 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Budincă de tăiţei cu brânză de vaci

ro

24 Aug, 2011 03:45 2348 Marime text
taitei_2.jpgDesert cult al Transilvaniei, arhaic şi totodată modern, Vargabeles (se pronunţă vorgobeleş) s-a născut în secolul XVIII în Cluj. Paternitatea sa este atribuită unui hangiu din Cluj pe nume Varga iar numele ei s-ar putea traduce prin căptuşeala cizmarului. Budincă din tăieţei laţi, stropiţi cu unt cald şi amestecaţi cu brânză de vaci subţiată cu smântână, legată cu ouă, îndulcită cu zahăr, parfumată cu vanilie şi/sau coajă de lămâie şi dată la cuptor spre desăvârşire, Vargabeles este un desert săţios, întâlnit în mai toate casele din Transivania şi în multe din restaurantele ei. Simplu de preparat, cu ingrediente nepretenţioase, acest desert cunoaşte o binemeritată popularitate în toată lumea occidentală.

Porţii: 8

Timp de preparare: 60 de minute

Ingrediente:

400 grame tăiţei laţi (sau tagliatelle)

500 grame brânză de vaci

100 ml lapte călduţ

5 linguri smântână grasă

6 linguri bune de zahăr

2 linguri zdravene de unt

1 cană de stafide

coaja de la o lămâie

2 plicuri zahăr vanilat

5 ouă

2 linguri zahăr pudră

2 linguri de pesmet

1 vârf de cuţit de sare

Preparare:

Încingeţi cuptorul la 150-160 de grade Celsius (temperatură mică).

Turnaţi laptele cald peste stafide şi lăsaţi-le să se înmoaie.

Fierbeţi tăiţeii în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet.

Topiţi untul.

Scurgeţi tăiţeii şi amestecaţi-i cu untul topit. Lăsaţi tăiţeii să se răcorească.

Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.

Amestecaţi gălbenuşurile cu brânza de vaci, smântâna, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi puţină sare.

Adăugaţi în amestec stafidele scurse de lapte.

Bateţi albuşurile spumă. Adăugaţi în spumă zahărul pudră.

Ungeţi o formă termorezistentă sau un o formă de tort cu margine detaşabilă cu puţin unt şi pudraţi-o cu pesmet.

Amestecaţi pastele cu crema de brânză, suficient de bine cât brânza să se distribuie uniform dar destul de gentil cât să nu rupeţi tăieţeii.

Turnaţi tăiţeii în forma tapetată cu pesmet.

Turnaţi spuma de ou peste şi nivelaţi-o.

Introduceţi budinca la cuptor pentru 15-20 de minute, până când spuma de ou se rumeneşte la suprafaţă.

Scoateţi budinca şi lăsaţi-o să se răcească înainte de servire. Vargabeles se serveşte rece, simplă, pudrată cu zahăr, cu o lingură de frişcă (şi smântână dulce bătută) sau siropuri de fructe.

www.cevabun.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii