Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciorbă de pui rădăuţeană

ro

14 Jul, 2011 14:56 3279 Marime text

ciorba-radauteana-de-pui.jpgUna dintre cele mai îndestulate ciorbe româneşti, dreasă cu smântână şi acrită cu o lingură de oţet, ciorba de pui ca la Rădăuţi, rădăuţeană, face parte din categoria supelor săţioase cât o masă. Deşi în jurul ei gravitează controversa cu sau fără usturoi, cele două tabere sunt unanim de acord în privinţa calităţilor ei. Născută în Bucovina, la Rădăuţi, această ciorbă necesită o smântână grasă, de bună calitate, care să cuprindă toată savoarea ingredientelor. Iar dacă aveţi şi o găină bătrână, atunci ştiţi musai că o să aveţi o supă bună.

Porţii: 12-14

Timp de preparare: 80 de minute

Ingrediente:

1 pui întreg, curăţat de pene, cu sau fără măruntaie (mai puţin ficatul)

2 linguri de ulei

1 ceapă

3 morcovi

2 rădăcini de pătrunjel

1 sfert de rădăcină de ţelină

2 cartofi

1 ardei gras

6 căţei de usturoi

5 linguri de oţet

600 grame smântână grasă

1 lingură de făină

3 gălbenuşuri de ou

3 linguri verdeaţă tocată (amestec de mărar și pătrunjel)

Preparare:

Puneţi la fiert puiul în 8 litri de apă rece cu o lingură rasă de sare.

Fierbeţi pasărea timp de 30 de minute, spumind des.

Curăţaţi ceapa, ardeiul, morcovii, pătrunjelul, ţelina şi cartofii.

Tocaţi ceapa. Tăiaţi cartofii în cubuleţe mari şi morcovii, pătrunjelul şi ţelina în cubuleţe mici.

Sotaţi zarzavaturile (ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina) în 2 linguri de ulei.

Adăugaţi cartofii.

Adăugaţi legumele în oala în care fierbe puiul.

Fierbeţi carnea până începe să se desprindă de pe os şi legumele s-au pătruns.

Trageţi oala de pe foc.

Scoateţi pasărea din supă şi dezosaţi-o. Rupeţi carnea fâşii.

Curăţaţi şi pisaţi pastă usturoiul.

Turnaţi supă fierbinte peste usturoi, lăsaţi-l să stea cinci minute şi strecuraţi zeama cu usturoi în oala cu supă.

Adăugaţi oţetul în supă.

Amestecaţi făina cu smântâna şi cele 3 gălbenuşuri. Omogenizaţi bine. Diluați amestecul cu puțină supă și turnați-o în oală.

Puneţi din nou oala cu supa pe aragaz, la foc mic.

Din acest moment, ciorba nu mai trebuie să fiarbă, trebuie doar să se apropie de punctul de fierbere pentru a lega gălbenuşurile şi făina.

Asezonaţi cu sare şi oţet - dacă mai e cazul - după gust.

Opriţi focul.

Adăugaţi verdeaţa tocată.

Ciorba rădăuţeană de pui se serveşte fierbinte, cu ardei iuţi, smântână şi mujdei.

www.cevabun.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii