Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colțunași cu carne

ro

09 Aug, 2011 00:36 2643 Marime text
colunai_cu_carne.jpgÎn japoneză se numesc gyoza. Sunt de origine chinezească (colțunașii chinești sunt foarte asemănători) și se pot găti fierți, la aburi, prăjiți în baie de ulei sau la tigaie. La fel de variate pot fi și umpluturile - cu carne, cu legume, ca mai toate tipurile de dim sum. Principalele diferențe între gyoza (colțunași japonezi) și jiaozi (colțunași chinezești) sunt ingredientele diferite folosite la aluat (aluatul de gyoza are și ouă) și cantitatea de usturoi (colțunașii japonezi au mai mult).

Ne-am oprit la rețeta de mushi-gyoza - colțunași cu carne de porc fierți la aburi.

Porții: 50 de colțunași (4-5 persoane)

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

Aluat:

3 căni de făină albă

1 cană de apă fierbinte

1 cană de apă la temperatura camerei

1 ou

1 linguriță cu vârf de sare

Umplutură:

100 g de varză albă tocată foarte fin

1 lingură de sare fină

700 grame carne tocată de porc

3 căței de usturoi (dacă e sezon, alegeți 1 legătură de usturoi verde)

1 linguriță de piper alb

2 linguri de sos de soia (de preferință japonez)

2 linguri de ghimbir proaspăt, ras fin

3 albușuri

Sos:

100 ml sos de soia (japonez, de preferință)

2 linguri de oțet din orez

1 linguriță ulei de susan

piper alb

cozi de ceapă verde

Preparare:

Preparați aluatul. Puneți făina într-un bol și adăugați cana de apă fierbinte. Amestecați cu o lingură de lemn. Separat, bateți oul cu puțină apă. Turnați-l peste făină. Frământați aluatul până se omogenizează. Adaugați apă (dacă e prea tare) sau făină (dacă e prea lipicios). Lăsați aluatul deoparte 30 de minute.

Preparați sosul. Amestecați într-un bol sosul de soia, oțetul de orez, uleiul de susan, piperul și cozile de ceapă verde și lăsați-le la macerat, la rece. Dacă sosul e prea dens, puteți să adăugați puțină apă rece.

Preparați umplutura. Frecați varza tocată mărunt cu sare până se înmoaie și pierde excesul de apă. Amestecați într-un bol mare toate ingredientele - carnea tocată, varza, usturoiul pisat bine, ghimbirul ras fin, piperul alb măcinat, sosul de soia și albușurile. Trebuie să obțineți un amestec ca de chiftele. Lăsați umplutura la odihnit la rece (minim 30 minute).

Reveniți la aluat și pregătiți colțunașii. Împărțiți aluatul în două și formați 2 funii lungi cu diametru de 2-3 cm. Tăiați fiecare funie în 25 de felii egale. Rulați rondelele cu un sucitor mic cât puteți de subțire pe o suprafață netedă, pudrată cu faină. Trebuie să obțineți cercuri subțiri de cocă, având un diametru de 7-8 cm.

Puneți în palmă un cerc de aluat și așezați o linguriță de umplutură în mijloc. Cu cealaltă mână, umeziți ușor marginile cercului de aluat și strângeți colțunașul formând pliuri de jumătate de cm. Încercați să faceți pliurile egale - vezi foto.

Puneți umplutura în centru.

Umeziți marginea de sus a cercului de aluat.

Strângeți colțunașul formând pliuri.

Faceți 5-6 pliuri egale. Așezați colțunașii pe o farfurie, fără să îi lipiți între ei.

Fierbeți colțunașii la aburi - fie în coșulețe de bambus, fie în oală specială (formată din 2 parți - vasul pentru apă și platforma de fiert, găurită), fie la mașina de fiert cu aburi.

Se servesc fierbiți sau reci cu sosul scos de la rece.

www.cevabun.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii