Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Găluşte cu prune

ro

20 Jul, 2011 17:16 2723 Marime text

galuste-cu-prune_27.jpgGăluştele cu prune (Szilvas gomboc, maghiară) fac parte din moştenirea austro-ungară, de acolo de unde provin şi papanaşii fierţi. Reţetă de toamnă prin definiţie, găluştele cu prune se pregătesc cu fructe proaspete însă, se pot găti şi în afara sezonului, cu prune uscate (fără sâmburi).

Porţii: aproximativ 30 de bucăţi

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

pentru aluat

1,2 kilograme cartofi sfărâmicioşi

500 grame făină

150 grame zahăr pudră vanilat

3 linguri ulei

2 ouă

1 vârf de cuţit sare

umplutură

1,2 kilograme prune

100 grame zahăr brun

2 linguri scortisoara macinata

sau

350 grame prune uscate fără sâmburi (hidratate şi îndulcite)

sau

250 grame de prune uscate fără sâmburi

2 linguri rom

100 grame de zahăr

2 linguri scorţişoară

pentru finisare

3 linguri de unt

200 grame pesemet

2 linguri rase de scorţişoară

4-5 linguri de zahăr

Preparare:

Spălaţi cartofii cu tot cu coajă şi puneţi-i la fiert în apă cu sare până devin sfărâmicioşi (aproximativ 40 de minute).

Scoateţi sâmburii prunelor, cu grijă să nu le rupeţi, şi puneţi în fiecare 1/2 linguriţă de zahăr brun şi puţină scorţişoară.

Goliţi apa de pe cartofi şi lăsaţi-i să se răcorească puţin.

Curăţaţi cartofii, cât sunt calzi, şi treceţi-i prin răzătoarea mare sau pasaţi-i.

Amestecaţi cartofii cu făină, ouă, ulei şi zahăr pudră vanilat, până obţineţi un aluat moale dar care se dezlipeşte de pe degete. Dăcă e cazul mai adăugaţi făină sau puţin ulei.

Întindeţi aluatul pe o planşetă cu făină într-o foaie de 3-4 milimetri grosime.

Împărţiţi aluatul cu un cuţiţ sau o rolă în pătrăţele de 3-4 degete lăţime.

Puneţi câte o prună pe fiecare pătrat şi strângeţi aluatul de jur împrejurul ei până obţineţi o sferă.

Modelaţi găluştele astfel încât prunele să fie poziţionate în mijloc iar aluatul să fie uniform distribuit.

Rumeniţi pesmetul cu unt amestecând constant, la foc mic, cu mare atenţie să nu îl ardeţi. Pesmetul se va expanda (umfla) şi va prinde o culoare frumoasă. La sfârşit, adăugaţi zahărul şi scorţişoara.

Fierbeţi găluştele în apă cu sare pentru aproximativ 10 minute, până când găluştele se ridică la suprafaţă.

Scoateţi găluştele cu o spumieră şi scurgeţi-le de apă.

Treceţi găluştele prin pesmet.

Găluştele cu prune se servesc calde dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă.

www.cevabun.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii