Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:37 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ghiveci de legume cu carne

ro

01 Aug, 2011 19:53 1630 Marime text

ghiveci-cu-carne-la-ceaun.jpgPreparat de bază în bucătria balcanică, ghiveciul este prin definiţie o mâncare (guvech, în bulgară şi turcă) ce încorporează în ea toate legumele verii la care se adaugă un plus de proteină de origine animală (mielul la turci, porcul la români şi bulgari). Numele său înseamnă chiar "mâncare" iar faptul că poartă acelaşi nume cu vasul în care se plantează flori nu este întâmplător, pentru că, tradiţional, ghiveciul este o mâncare gătită într-un singur vas, de lut. Încercaţi-l şi la ceaun, rezultatele vor fi spectaculoase.

Porţii: 8-10

Timp de preparare: 100 minute

Ingrediente:

1,6 kilograme carne de porc, fără os

4 cartofi mari

4 roşii

3 ardei graşi

3 vinete mici

3 dovlecei

2 morcovi

1 pătrunjel

2 cepe

4-5 căţei de usturoi

2 foi de dafin

5 linguri ulei

1 lingură rasă chimen măcinat (opţional)

2 linguri boia de ardei dulce

4 linguri pastă de tomate

verdeaţă (mărar, pătrunjel, ţelină)

sare

piper

Preparare:

Tăiaţi carnea în îmbucături potrivite.

Curăţaţi legumele (exceptând dovleceii şi vinetele).

Tocaţi ceapa şi usturoiul mare.

Tăiaţi cartofii, vinetele şi dovleceii în cubulete relativ egale.

Tăiaţi ardeii în pătrăţele.

Tăiaţi morcovii şi pătrunjeii în cuburi mai mici.

Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.

Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă (ideal un ceaun).

Adăugaţi şi rumeniţi bine carnea.

Adăugaţi 2 căni de apă şi fierbeţi carnea până când apa se evaporă şi carnea prinde a se rumeni din nou.

Adăugaţi morcovii, pătrunjelul, usturoiul şi ceapa. Sotaţi 1-2 minute.

Adăugaţi cartofii şi mai sotaţi 1-2 minute.

Adăugaţi boiaua de ardei, chimenul măcinat, foile de dafin şi apă cât să acopere legumele.

Acoperiţi şi fierbeţi 10-12 minute.

Adăugaţi roşiile, pasta de tomate, ardeiul gras, vinetele, dovleceii, 1 lingură rasă de zahăr şi 2 linguri de sare.

Fierbeţi până când toate legumele sunt pătrunse. Dacă mai e cazul, pe parcursul fierberii, mai adăugaţi apă, dar nu prea multă, amidonul din cartofi trebuie să poată îngroşa mâncarea.

Asezonaţi cu sare şi piper.

Adăugaţi verdeaţa proaspăt tocată şi luaţi de pe foc.

Ghiveciul de legume cu carne se serveşte cald sau rece, cu pâine, ardei iute şi, opţional, cu smântână.

www.cevabun.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii