Magiun de prune
Magiun de pruneCăci nu există sat de deal, în interiorul dar şi de pe marginea exterioară a arcului carpatic, care să nu cunoască magiunul, cum îl numesc ţăranii de la sud de Sibiu, povidla cum îi zic moldovenii, după numele dat de leşii care au ajuns aici urmărind bourul, sau silvoiţa (silvoiz) cum îi spun ardeleni, din ungurescul szilva (prună). Gemul ăsta special, făcut doar din prune roşii-brumării, în special din cele din soiul Bistriţa (bistriţe, cum le mai numesc ţăranii), fără zahăr sau altceva, va fi baza prăjiturilor de Crăciun şi până la Paştele viitor, va fi dulcele de pe pita copiilor lângă o cană de lapte proaspăt muls şi din blidul cu mămăligă de post.
Preparat în mod tradiţional exclusiv la ceaun (căldare), magiunul se poate realiza şi în bucătăria unui apartament. Aveţi ambele versiuni mai jos.
Porţii: multe
Timp de preparare: 6-8 ore
Ingrediente:
20 kilograme de prune
Preparare:
varianta tradiţională
Sterilizaţi borcanele.
Spălaţi prunele şi scurgeți-le de apă (tradiţional, printr-un tifon).
Îndepărtaţi codiţele şi scoateţi sâmburii prunelor. Aruncaţi prunele stricate.
Puneţi prunele în ceaun, împreună cu câteva căni de apă pentru a porni fierberea. Nu prea multă, pentru că o să aşteptaţi mult să se evapore, nici prea puţină, că se vor arde prunele de la fund, doar cât să acopere ceaunul cu două degete de apă.
În mod tradiţional, prunele se pun la fiert întregi, însă, dacă vă doriţi ca produsul finit să aibă o textură fină puteţi trece prunele (fără sâmburi) prin maşina de tocat roşii. În acest caz nu mai e necesar să adăugaţi apă.
Fierbeţi la foc mic. Fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi....timp de 4-5 ore, până când magiunul scade (cam la 70% din volumul initial) are culoarea vişiniu întunecată, aproape neagră, consistenţa unei smântâni cleioase şi se desprinde de pe marginea ceaunului asemeni mămăligii. Când se răceşte, lingura trebuie să stea dreaptă în el.
Turnaţi în borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiţi şi introduceţi la rece, în loc întunecat (pivniţă, cămară). Se va păstra câteva luni.
versiunea modernă
Urmaţi paşii de mai sus: spălaţi fructele, îndepărtaţi codiţele şi sâmburii.
Pasaţi sau puneţi fructele ca atare într-o cratiţă adâncă, cu capac.
Introduceţi vasul la cuptor pentru 6-8 ore.
Verificaţi şi amestecaţi 1 dată pe oră în primele 4 ore, şi din 30 în 30 de minute în următoarele 2 şi din 15 în 15 în următoarele.
Puneţi magiunul în borcane şi daţi-l la rece.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp