Micul dejun arab-Hummus bel tahini-Pasta de naut( de post)
Micul dejun arab-Hummus bel tahini-Pasta de naut( de post)Am postat o fotografie cu mancaruri care se servesc la micul dejun in tarile arabe. intamplator sunt si foarte bune si consistente pentru zilele de post. Ingredientele de baza sunt nautul (" hummus"), bobul( "fool") , pasta de susan, uleiul de masline si sucul de lamaie. Voi posta pe rand retetele pentru toate aceste mancaruri; incep cu "Hummus bel tahini", pasta de naut fiert. In zilele noastre este mai simplu de folosit nautul din conserve , gata fiert, dar nici pe departe nu are acelasi gust ca cel pregatit in intregime acasa. Se serveste cu lipie araba; aceasta se rupe in mic bucati( cat o inghititura) si se ia cu ele cate putin din pasta de naut.
Ingrediente
- 500 grame boabe de naut( uscate)
- 1-2 catei de usturoi
- 2 linguri de tahini( pasta de susan) -
- 2 linguri suc de lamaie ( sau dupa gust)
- sare dupa gust
- 1/4 lingurita chimin macinat
- 1 lingura + 1/4 lingurita bicarbonat de sodium
- ulei de masline
- ridichi albe murate-optional
- castraveciori murati-optional
- seminte de pin("snobar")-optional
- frunza de patrunjel-optional
- mujdei de usturoi cu ardei iute-optional
Mod de preparare
Cu o seara inaintea prepararii se curata boabele de naut de impuritati, se spala bine in mai multe ape si se lasa intr-un bol la inmuiat in apa in care am dizolvat o lingura de bicarbonat de sodiu. A doua zi dimineata se spala din nou cu apa si se mai lasa la inmuiat cca 2 ore; semintele de naut absorb apa si vor creste in volum.
Se spala din nou si se pun la fiert intr-o cratita cu apa si ¼ lingurita de bicarbonat de sodiu. Se lasa sa fiarba cca o ora si jumatate, timp in care se mai schimba inca o data apa , pentru a indeparta cojile de la semintele de naut. Nu se pune sare in apa!
Se strecoara boabele de naut si se pastreaza apa in care au fiert. Boabele se pun in blender si se mixeaza bine. Se pastreaza cateva boabe intregi pentru decor. Se adauga usturoiul , sucul de lamaie, pasta de susan , chiminul si sarea si se mixeaza pana se obtine consistenta dorita.
Daca pasta este prea groasa se mai adauga putin din apa in care a fiert nautul. Se pune intr-o farfurie sau intr-un bol si se decoreaza dupa gust cu patrunjel verde, ridichi albe murate,castraveciori murati,seminte de pin("snobar") prajite in ulei de masline,ulei de masline virgin,mujdei de usturoi cu ardei iute.
Se serveste cu lipie araba. Pofta buna!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp