Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:55 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Papanaşi cu smântână şi dulceaţă

ro

10 Aug, 2011 00:00 3897 Marime text
papanasi.jpgPapanaşii româneşti sunt greu de încadrat la deserturi, dar lesne de omologat la mâncăruri româneşti. Pentru că sunt exact aşa cum n-ar trebui să fie un desert şi, în acelaşi timp, întrutotul pe gustul românului: mari şi săţioşi cât un prânz.

Papanaşii prăjiţi, de origine moldovenească, sunt replica papaşanilor fierţi de familie austro-ungurească. Pentru că fiecare naş îşi are papanaşul. Oare am mai făcut gluma asta şi la papanaşii fierţi?

Porţii: 8

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

500 grame brânză grasă de vaci

100 grame zahăr

2 ouă

1 linguriţă rasă de bicarbonat

1 lingură zeamă de lămâie

1 plic zahăr vanilat

1 linguriţă coajă de lămâie rasă de lămâie

1 vârf de cuţit de sare

200 gr făină (plus 1-2 linguri)

300 grame smântână

200 grame dulceaţă

100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)

500-700 ml ulei pentru prăjit

Preparare:

Cerneţi bine făina.

Amestecaţi manual - dar şi mai bine într-un robot de bucătărie sau folosind un mixer de mână - brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeama de lămâie.

Adăugaţi cele 200 de grame de făina şi coaja de lămâie. Amestecaţi bine. Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar.

Trebuie să obţineţi un aluat moale dar care să se desprindă de pe mână.

Puneţi uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă.

Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făină.

Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora.

Cu mâna dată prin făină formaţi 8 discuri şi tot atâtea biluţe din aluat.

Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă (vezi galeria foto). Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat.

În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniţi câte 2 papanaşi deodată - în funcţie de dimensiunea vasului de prăjire - şi tot atâtea biluţe, pe ambele părţi.

În mod normal, papanașii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanașilor și de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanașii să nu se prăjească doar la suprafață și să rămână cruzi în mijloc.

Scoateţi papanaşii, pe măsură ce sunt prăjiţi, şi puneţi-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veți scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele.

Papanaşii se servesc cu un brâu de smântână asezonat cu dulceaţă, pudraţi cu zahăr pudră.

www.cevabun.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii