Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:48 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piure de cartofi ţărănesc

ro

23 Aug, 2011 02:21 2504 Marime text
piure.jpgO mâncare atât de simplă, ieftină şi gustoasă încât e aproape improbabil să existe. Şi totuşi este. Am cunoscut-o sub numele de "cartofi răntăliţi" (nici acum nu sunt sigur ce înseamnă) dar îmi amintesc perfect cum se insinuează gustul dulceag al cepei în acest piure cvasi-prăjit pe care îl aşteptam cu bucurie. Martore sunt zilele în care nimeream fără voia mea în postul bunicilor. Secretul acestei mâncări-garnituri fruste şi săţioase este simplitatea şi lipsa oricărei inhibiţii.

Porţii:4

Timp preparare: 45 minute

Ingrediente:

1,2 kg cartofi curăţaţi şi tăiaţi în cuburi mari

1 ceapă albă mare

o lingură boia de ardei dulce

o legăturică de pătrunjel verde

3 linguri de ulei

sare şi piper

Preparare:

Cartofii se pun la fiert în apă cu sare şi se fierb ca pentru orice piure. În paralel, curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mare.

După ce cartofii au fiert scurgeţi apa de pe ei şi sfărâmaţi-i mare cu furculiţa.

Într-o tigaie încăpătoare încingeţi uleiul şi rumeniţi ceapa. Ceapa trebuie să fie sticloasă înspre prăjită.

Când ceapa este făcută adăugaţi boiaua şi rumeniţi-o uşor. Adăugaţi cartofii şi rumeniţi piureul uşor. Asezonaţi cu sare şi piper.

Acest piure se serveşte ca atare - amestecat cu pătrunjel tocat proaspăt, alături de o salată de roşii sau ca o garnitură.

www.cevabun.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii