Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prăjitură germană cu vişine

ro

18 Jul, 2011 15:58 1954 Marime text

prajitura-cu-visine.jpgO prăjitură ca bucuria de după o ploaie de vară, simplă şi gustoasă, ce poartă în ea parfumul fructelor coapte. Delicatesă de origine austro-germană, născută în aceleaşi bucătării ca ştrudelul, prăjitura cu vişine (Sauerkirsche Kuchen, în germană) aminteşte de o pâine dulce sau un cozonac subţire (nu pandişpan), copleşit de vişinele parfumate cu scorţişoară.

Porţii: 12

Timp de preparare: 140 minute

Ingrediente:

1,5 kilograme de vişine

500 grame de făină

25 grame drojdie proaspătă (sau 7 grame de drojdie uscată)

140 grame de zahăr

150 grame unt

250 ml lapte călduţ

1 ou

1 plic de zahăr vanilat

1 vârf de cuţit de sare

coaja de la o lămâie

3 linguri pesmet

plus

4 linguri zahăr brun

1 lingură rasă de scortisoara macinată

zahăr pudră pentru finisat

Preparare:

Puneţi în vasul maşinii de pâine laptele călduţ, untul tăiat cubuleţe, coaja de lămâie, zahărul vanilat, oul, 100 grame de zahăr, făina şi drojdia.

Setaţi programul pentru aluat şi lăsaţi aparatul să meargă.

Până dospeşte aluatul pregătiţi tava cuptorului şi tapetaţi-o cu hârtie de copt (de pergament/cerată).

Spălaţi vişinele, îndepărtaţi-le codiţa şi scoateţi-le sâmburii.

Încingeţi cuptorul la 180 de grade (temperatură medie).

După ce coca a dospit, scoateţi-o din maşina de pâine şi întindeţi-o cu mâna pe masa tapetată cu făină. Nu folosiţi sucitorul/merdenea pentru că va inhiba creşterea.

Mutaţi coca în tavă şi întindeţi-o cu mâna pe toată suprafaţa tăvii.

Înţepaţi coca, pe toată suprafaţa, cu o furculiţă, pentru a preveni creşterea dezordonată.

Presăraţi pesmet peste tot aluatul. În acest fel zeama fructelor nu va influenţa coacerea.

Puneţi vişinele în aluat, una lângă alta. Apăsaţi uşor vişinele în aluat.

Introduceţi tava la cuptor pentru 20-25 de minute.

Amestecaţi zahărul cu scorţişoara.

După ce s-a copt, scoateţi tava din cuptor şi pudraţi prăjitura imediat cu zahăr amestecat cu scorţişoară.

Lăsaţi prăjitura să se răcească şi tăiaţi-o.

Prăjitura cu vişine se serveşte caldă sau rece, pudrată cu zahăr pudră. Opţional, se poate servi cu o lingură de smântână dulce bătută.

www.cevabun.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii