Ratatouille
Ratatouille
14 Apr, 2011 19:08
ZIUA de Constanta
2052
Marime text
Ratatouille este un film de desene animate, dar este si o mancare foarte buna, cu multe legume, specifica regiunii Provence. Poate fi considerata varianta frantuzeasca a ghiveciului de legume, dar suna mai fancy sa spui ca ai gatit ratatouille, decat ghiveci :)) Ratatouille este o garnitura excelenta langa un gratar de pui, sau poate fi chiar un fel principal, cu paste sau putina paine. Poate fi servita calda sau rece, mai ales vara, cand vrem ceva racoritor.
Sa vedem de ce avem nevoie pentru 6 portii:
Vinetele le taiem pe lungime in 2, apoi, in functie de cat sunt de mari, in 2 sau 3, iar apoi cubulete. Punem uleiul la incins si calim 1 - 2 minute usturoiul pisat sau tocat marunt, pana prinde putina culoare. Apoi adaugam ceapa, putina sare, si putem pune cateva linguri de apa, ca sa se fiarba mai mult decat sa se prajeasca. Cand ceapa sticleste adaugam bulionul, amestecam si mai lasam 2 - 3 minute sa fiarba.
Adaugam legumele tocate mai devreme: dovleceii, ciupercile, ardeii si vinetele. Punem capac si lasam sa fiarba vreo 15 minute, timp in care amestecam des. Nu e nevoie sa adaugam apa pentru ca atat ciupercile, cat mai ales vinetele vor lasa mult lichid si aromele legumelor se vor combina foarte bine.
Cand legumele sunt aproape fierte, adaugam rosiile tocate, amestecam si mai lasam cateva minute pe foc. Potrivim de sare, piper, adaugam patrunjelul tocat marunt si busuiocul, dupa care luam de pe foc. Cum spuneam, aceasta mancare poate fi garnitura sau fel principal si are doar 60 calorii / 100 grame, iar o portie are in jur de 180 calorii.
Sa vedem de ce avem nevoie pentru 6 portii:
- 2 vinete potrivite
- 4 dovlecei mici (2-3 mari)
- 300 g ciuperci
- 1 ardei verde (aprox 150 g)
- 1 ardei galben (aprox 150 g)
- 1 ceapa
- 7 - 8 catei de usturoi
- 3 - 4 rosii din bulion
- sare, piper, busuioc
- 2 linguri ulei
- cateva fire de patrunjel
Vinetele le taiem pe lungime in 2, apoi, in functie de cat sunt de mari, in 2 sau 3, iar apoi cubulete. Punem uleiul la incins si calim 1 - 2 minute usturoiul pisat sau tocat marunt, pana prinde putina culoare. Apoi adaugam ceapa, putina sare, si putem pune cateva linguri de apa, ca sa se fiarba mai mult decat sa se prajeasca. Cand ceapa sticleste adaugam bulionul, amestecam si mai lasam 2 - 3 minute sa fiarba.
Adaugam legumele tocate mai devreme: dovleceii, ciupercile, ardeii si vinetele. Punem capac si lasam sa fiarba vreo 15 minute, timp in care amestecam des. Nu e nevoie sa adaugam apa pentru ca atat ciupercile, cat mai ales vinetele vor lasa mult lichid si aromele legumelor se vor combina foarte bine.
Cand legumele sunt aproape fierte, adaugam rosiile tocate, amestecam si mai lasam cateva minute pe foc. Potrivim de sare, piper, adaugam patrunjelul tocat marunt si busuiocul, dupa care luam de pe foc. Cum spuneam, aceasta mancare poate fi garnitura sau fel principal si are doar 60 calorii / 100 grame, iar o portie are in jur de 180 calorii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii