Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Supă gulaş

ro

06 Jul, 2011 14:36 1973 Marime text

supa-gulas.jpgSupa gulaş (Gulyásleves) , înlocuind în multe locuri tocana gulaş, cunoaşte aceeaşi răspândire ca şi acesta, în toate regiunile care au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Astfel, nu e de mirare dacă diverse variante ale acestei reţete se regăsesc ca reţete tradiţionale în Transilvania sau în Nordul Italiei. Gătită din aceleaşi ingrediente de bază ca şi tocana, supa gulaş are o consistenţă bogată, fiind o supă deasă ce echivalează cât o masă.

Porţii: 10-12

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

1,5 kilograme de carne de vită (pulpă, spată, etc.)

4 litri supă de vită sau apă

5 cartofi

2 morcovi mari

1 albitură (pătrunjel, păstârnac, ţelină)

6-7 roşii (sau 2 cutii a câte 400 de grame)

2 ardei roşii

2 cepe mari

4 căţei de usturoi

2 linguri zdravene de boia de ardei dulce

1 linguriţă de boia de ardei iute

2 foi de dafin

1 lingură rasă chimen măcinat

4 linguri de ulei

1 lingură rasă de zahăr

2 linguri de făină

sare

piper

Preparare:

Tăiaţi carnea cubuleţe potrivite. Puneţi carnea la fiert în apă sau supă de vită. Fierbeţi spumind des până când carnea s-a înmuiat. Curăţaţi zarzavaturile şi tăiaţi-le cuburi. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi mici (dar mai mari decât zarzavaturile). Păstraţi cartofii acoperiţi cu apă pentru a preveni înnegrirea lor. Scoateţi seminţele ardeilor şi tăiaţi-i în pătrate mari. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le. Încingeţi uleiul într-o oală sau ceaun. Adăugaţi ceapa, usturoiul, morcovii şi albitura şi sotaţi-le până se înmoaie (2-4 minute). Adăugaţi cartofii şi ardeiul gras şi mai sotaţi 30 de secunde. Adăugaţi şi rumeniţi chimenul şi boiaua de ardei (iute şi dulce). Adăugaţi carnea şi supa în care a fiert. Adăugaţi foile de dafin. Fierbeţi 20 de minute şi adăugaţi roşiile şi 1 lingură rasă de zahăr pentru a le corecta aciditatea. Amestecaţi câteva linguri de zeamă (răcorită uşor ) cu 2 linguri de făină, amestecaţi bine pentru a preveni formarea cocoloaşelor şi adăugaţi peste supă. Fierbeţi până când toate ingredientele sunt pătrunse, amestecând uşor, pentru a preveni afumarea. Asezonaţi cu sare şi piper.

Supa gulaş se serveşte foarte fierbinte, cu sau fără smântână, cu felii de pâine şi ardei iute.

www.cevabun.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii