Supă gulaş
Supă gulaşSupa gulaş (Gulyásleves) , înlocuind în multe locuri tocana gulaş, cunoaşte aceeaşi răspândire ca şi acesta, în toate regiunile care au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Astfel, nu e de mirare dacă diverse variante ale acestei reţete se regăsesc ca reţete tradiţionale în Transilvania sau în Nordul Italiei. Gătită din aceleaşi ingrediente de bază ca şi tocana, supa gulaş are o consistenţă bogată, fiind o supă deasă ce echivalează cât o masă.
Porţii: 10-12
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
1,5 kilograme de carne de vită (pulpă, spată, etc.)
4 litri supă de vită sau apă
5 cartofi
2 morcovi mari
1 albitură (pătrunjel, păstârnac, ţelină)
6-7 roşii (sau 2 cutii a câte 400 de grame)
2 ardei roşii
2 cepe mari
4 căţei de usturoi
2 linguri zdravene de boia de ardei dulce
1 linguriţă de boia de ardei iute
2 foi de dafin
1 lingură rasă chimen măcinat
4 linguri de ulei
1 lingură rasă de zahăr
2 linguri de făină
sare
piper
Preparare:
Tăiaţi carnea cubuleţe potrivite. Puneţi carnea la fiert în apă sau supă de vită. Fierbeţi spumind des până când carnea s-a înmuiat. Curăţaţi zarzavaturile şi tăiaţi-le cuburi. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi mici (dar mai mari decât zarzavaturile). Păstraţi cartofii acoperiţi cu apă pentru a preveni înnegrirea lor. Scoateţi seminţele ardeilor şi tăiaţi-i în pătrate mari. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le. Încingeţi uleiul într-o oală sau ceaun. Adăugaţi ceapa, usturoiul, morcovii şi albitura şi sotaţi-le până se înmoaie (2-4 minute). Adăugaţi cartofii şi ardeiul gras şi mai sotaţi 30 de secunde. Adăugaţi şi rumeniţi chimenul şi boiaua de ardei (iute şi dulce). Adăugaţi carnea şi supa în care a fiert. Adăugaţi foile de dafin. Fierbeţi 20 de minute şi adăugaţi roşiile şi 1 lingură rasă de zahăr pentru a le corecta aciditatea. Amestecaţi câteva linguri de zeamă (răcorită uşor ) cu 2 linguri de făină, amestecaţi bine pentru a preveni formarea cocoloaşelor şi adăugaţi peste supă. Fierbeţi până când toate ingredientele sunt pătrunse, amestecând uşor, pentru a preveni afumarea. Asezonaţi cu sare şi piper.
Supa gulaş se serveşte foarte fierbinte, cu sau fără smântână, cu felii de pâine şi ardei iute.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp