Ciobanii trebuie sa-si inregistreze branzeturile
Ciobanii trebuie sa-si inregistreze branzeturile
26 Jan, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
955
Marime text
Micii producatori isi vor putea vinde branza pe piata nationala numai daca o vor inregistra ca produs traditional.
Doar sase luni mai au ciobanii sa-si inregistreze branzeturile la Ministerul Agriculturii ca produs traditional, obtinand astfel un atestat. In ultimii doi ani Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a atestat 991 de produse traditionale, de la mai multe tipuri de branzeturi, produse de panificatie si preparate din carne, la magiun si bauturi alcoolice.Asa se face ca un producator agricol poate obtine gratuit atestarea unui produs, in maxim zece zile, daca indeplineste toate prevederile normei de atestare a produselor traditionale. Producatorii trebuie sa depuna o cerere de inregistrare a produsului, care include si un caiet de sarcini de la Directia pentru Dezvoltare Agricola si Dezvoltare Rurala Constanta. Caietul de sarcini contine numele produsului, descrierea naturii si a caracteristicilor materiilor prime si ingredientelor utilizate (lapte de vaca sau bivolita, capra, oaie), alte ingrediente (seminte chimen, telina, marar, etc), descrierea metodei de preparare a produsului cu referire la traditionalitatea acesteia. Inspectorii DADR au obligatia verificarii procedurilor care tin de traditionalitate, respectiv parametrii tehnologici (durata, temperaturi, proprietati organoleptice). In acest moment se lucreaza la modificarea legislatiei pentru protejarea produselor, ele putand deveni, dupa verificare si legalizare, marci inregistrate care nu se mai pot fabrica si comercializa sub aceeasi denumire in niciun alt stat membru al Uniunii Europene.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii