Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:52 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răspunsul la posibila introducere a taxei… de siguranţă „Statul are poliţie şi jandarmi. Să-şi îndeplinească atribuţiile“

ro

31 Oct, 2016 00:00 13400 Marime text
Varianta introducerii unei taxe de siguranţă ce va fi achitată de agenţii economici este respinsă de 83% din totalul participanţilor la sondajul de opinie propus săptămâna trecută cititorilor ZIUA de Constanţa. Posibilitatea introducerii de către municipalitate a unui nou bir care să înlocuiască taxa de linişte eliminată recent de magistraţi nu este privită cu ochi buni de către constănţeni. Pe considerentul că legislaţia în vigoare permite consiliilor locale să introducă taxe speciale cu destinaţie specială, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, nu exclude posibilitatea promovării unei noi taxe.
 
Numai că, de această dată, taxa, care va fi achitată tot de către agenţii economici, cel puţin într-o primă fază, şi al cărei cuantum va fi acelaşi cu cel al taxei de linişte, va avea o destinaţie certă - siguranţa cetăţeanului, după cum susţine Făgădău. Edilul-şef are în plan să implementeze, nu se ştie încă de când, un sistem centralizat de supraveghere video a municipiului Constanţa. Sondajul a fost citit de aproape 5.000 de persoane, unele au votat conform propriei opinii, altele au lăsat şi comentarii pe site-ul cotidianului nostru sau pe Facebook.
 
Schimbare de optică?!
 
La aflarea acestei veşti, Alexandru a scris pe site: „În luna ianuarie vă lăudaţi cu investiţii serioase, acum vreţi taxe, pentru ce, domnule primar? Nu aveţi bani, dar aţi început cu schimbarea bordurilor (pe str. Burada), se toarnă asfalt (str. Ţepeş Vodă) şi rămân denivelări în urmă, recepţii făcute de noua direcţie. Luaţi exemplu de la oraşele din vest. Constanţa a ajuns o ruină!“

Sondajul s-a incheiat pe data de 30 Octombrie 2016 

La rândul său, Florin consideră că „nu este nevoie de nicio taxă de linişte. Să desfiinţeze Poliţia Locală, pentru că nu are niciun scop. Doar să blocheze roţile maşinilor, asta este singura lor activitate, iar agenţii de pază din intersecţii la fel, nu au niciun scop, sunt plătiţi degeaba sau poate sunt alte interese cu anumite firme de pază, ex. Compress“.
 
Laszlo face o interpretare, dar şi o recomandare primarului Făgădău: „În traducere liberă, înseamnă cam aşa: se vopsește elefantul din culoarea roz în verde și este lăsat liber în același magazin de bibelouri. Adică se sugerează plata unei taxe suplimentare pentru ca cetățenii urbei să poată beneficia de un drept constituțional, adică obligatoriu și plătit deja din bani publici?!? În mod evident, propunerea nu poate avea o majoritate de susținători. Onorabili aleși ai cetății pot lua exemple din multe orașe din Ardeal, unde nu se admit astfel de taxe și unde este o preocupare permanentă pentru calitatea vieții. Deocamdată, în Constanța s-a pus umărul ca totul să arate ca un mare kitsch...“
 
Eden se întreabă retoric: „La ce ne-a ajutat taxa de linişte? Cerşetori la intersecții, furturi din buzunare, spargeri etc... Alt furt oficial din buzunarul firmelor“.
 

Gabi face şi el câteva remarci: „În ianuarie se lăuda cu cel mai mare buget din istoria Constanţei. Şi, ce să vezi? Acelaşi oraş cenuşiu. Mai sunt două luni până la finele anului şi nu au făcut nicio investiţie serioasă. Suntem sătui de minciuni“.
 
Ion Iancu este de părere că avem de-a face cu „aceeaşi hoţie cu altă pălărie! Toţi gândesc la fel! Nu-i interesează decât să fure din buzunarul contribuabilului. Nu ştiu să gospodărească bugetul în folosul locuitorilor, eficient ! Fie cât de mare bugetul, lor tot nu le ajunge!“
 
Totodată, Anghel Vasile atrage atenţia asupra faptului că, „pe de o parte, Dragnea vrea să renunțe la 100 de taxe, iar pe de altă parte, se nasc alte taxe, de același partid/primar“.
 
Comentarii pe Facebook
 
Numeroşi cititori de pe Facebook au spus un „Nu“ categoric introducerii unei noi taxe, indiferent de zona în care se direcţionează banii. Vă redăm în continuare câteva dintre nenumăratele comentarii şi opinii exprimate.

 
Dan Gheorghe: „Siguranță... liniște... Astăzi, în autobuzul 100, nişte tineri debitau expresii de genul «Atenție la portofel! Foamea, milogule...». Niciunul nu avea bilet de călătorie... oamenii care veneau de la serviciu îşi strângeau lucrurile de valoare la piept. Teama şi incertitudinea însoțite de dezgust predomină în Constanța“.

Costea Elena: „Nici cu taxă nu voi fi în siguranţă! Pe b-dul Tomis, după ora 21, nu mai vezi pe nimeni, îţi este teamă să treci strada. Pentru ce taxă de siguranţă? Unde sunt poliţiştii, jandarmii? Angajaţi -i să ne păzească!“
 
Ioan Hanganu: „Statul are poliţie şi jandarmi. Să-şi îndeplinească atribuţiile. Aşa le este scris în fişa de post pentru care primesc pe card salariu“.
 
Dandina Bucur: „Dar în Constanţa nu ai nici siguranţă şi nici linişte“.
 
Maria Casiean: „Nu mai vreau nicio taxă! Vreau să scăpăm de toate taxele care nu aduc niciun folos nimănui, doar vă plătim aiurea niște bani degeaba!“
 
Cornelia Tertan: „Taxă de Linişte, de Siguranţă, de Bun Simţ, de Respect între oameni etc. De ce nu, când totul este sub legea HAOSULUI şi a NESIMŢIRII?“
 
Hasoti Enache: „Siguranța cui, liniștea cui, poate pentru siguranţa buzunarelor celor care au instituit această taxă și ca să doarmă ei liniștiți că fraierii de contribuabili constănțeni o să se înghesuie la ANAF ca s-o plătească!“
 
Irsen Cadir: „În loc de taxă de liniște, să-i scoată pe burtoşii din birouri şi să îi pună să facă sectoarele până când termină programul, că iau bani degeaba“.
 
Dumitriu Dan: „Ne-am săturat de taxe inventate de toate «autoritățile». Pentru siguranța cetățenilor sunt deja plătite cu vârf și îndesat Poliția și Jandarmeria“.

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Laur 01 Nov, 2016 09:32 Întrebarea din sondaj nu este concludenta, în sensul transmiterii mesajului. Dacă până acum nu se stia despre cheltuirea banilor proveniti din taxa de liniște, acum ea poate fi văzută, simțită în sistemele de supraveghere ce vor fi instalate în oraș. Aceste sisteme pot duce la o scadere, prin prevenirea producerii de fapte penale cu violenta.