Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:46 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Şi-aşa se cere o căruţă de bani în şcoli!“ Majoritatea participanţilor la sondajul de opinie au contribuit la plata pazei şcolilor

ro

05 Dec, 2016 00:00 3428 Marime text
Tot mai multe cazuri de infracţionalitate se înregistrează în şcolile fără agenţi de pază. Agresiunile verbale sau fizice sunt, în cazul unor unităţi de învăţământ preuniversitar, la ordinea zilei. Majoritatea acestor situaţii ar putea fi evitate prin simpla prezenţă a unui agent de pază.
 
Administraţia locală ar trebui să îşi asume, în mod direct, responsabilitatea organizării şi plăţii serviciilor de pază şi protecţie în şcoli. Cu toate acestea, cei mai mulţi părinţi cotizează, în fiecare an, pentru serviciile de pază şi protecţie în şcoli. Sumele diferă de la şcoală la şcoală.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat, săptămâna trecută, sondajul de opinie cu opinie cu întrebarea „Aţi contribuit la plata serviciilor de pază şi protecţie în şcolile din municipiul Constanţa?“. La acest sondaj au participat 216 persoane. Dintre acestea, 81% au confirmat că au contribuit financiar la plata serviciilor de pază şi protecţie în şcolile din municipiul Constanţa, în timp ce 19% au răspuns negativ. 

„Ministerul Educaţiei să finanţeze plata firmelor de pază“ 

Mai mult, unii cititori ne-au dezvăluit şi sumele cu care au contribuit la plata serviciilor de pază. „Da! 20 de lei pentru un semestru, Şcoala Gimnazială nr. 29“, ne-a scris Cristina. „60 de lei, Şcoala 7“, a comunicat un părinte. „15 lei lunar la grădiniţă“, susţine Andrei. „50 de lei la Şcoala «Aurel Vlaicu»“, ne-a scris Alinuţa. „Consider că nişte directori şi profesori capabili să conducă o unitate de învăţământ, să se impună şi, în acelaşi timp, să se împrietenească cu elevii ar ajuta foarte mult la creşterea siguranţei în şcoli şi la creşterea promovabilităţii! Sunt încă foarte mulţi dascăli instruiţi de către sistemul comunist!“ a comentat Tomi N. „Jandarmii, stimată doamnă, aplică legile. Nu se milogesc la fandosiţi“, susţine Cătălin Constantin.
 
„Întrebarea corectă este dacă a îndrăznit cineva să nu plătească paza şcolii. Să vezi atunci cum îţi sar în cap toţi, de la director la femeia de serviciu“, ne-a comunicat Florentina C. „Nu. Plătim taxe şi impozite, este datoria Jandarmeriei să asigure paza. Aici se vrea o şpagă, să înţeleg“, este de părere Limoc X Mihai. „Citiţi legile! În atribuţiile Jandarmeriei nu intra paza şcolilor!“, susţine Florentina Z. „De parcă în şcolile cu agenţi de pază n-ar exista agresiune! Am impresia că nu o să ne mai vindecăm niciodată de prostie, dimpotrivă, devine acută“, crede Adela B. „Ministerul Educaţiei să finanţeze plata firmelor de pază în ceea ce priveşte toate instituţiile de învăţământ...“, a declarat Uma P.
 
„Nu intra în atribuţiile Jandarmeriei să facă paza în scoli. Primăria ar trebui să asigure paza prin poliţia locală!“ a adăugat Florentina Z. „De ce elevi stau în faţa uşii la intrare şi sunt puşi să facă munca unui adult? Adică să înregistreze fiecare persoană care intră în şcoală. Elevi minori trebuie să legitimeze şi să înscrie în registrul şcoli numele şi seria de buletin. Aceste lucruri sunt interzise pentru orice minor“, ne-a comunicat Florentina C. „Am plătit prin comitetul de părinţi“, a dezvăluit Marian B. „Sigur că plătim! 60 de lei la Şcoala 12“, spune Constantin M. „Nu sunt de acord, dar cine ne bagă în seamă?“, se întreabă Ilie M. „Da, după cum se vede, se plăteşte peste tot. Care este eficienţa? Pentru ce? Serviciile acestor firme sunt efectuate de multe ori cu pensionari, unul sau doi la o şcoala întreagă, chiar dacă în anumite situaţii sunt şi agenţi de pază mai în putere, sunt prost plătiţi şi, evident, mai puţin interesaţi. Citim în presă despre creşterea consumului de droguri în şcoli. Dar pe unde intră acestea? Violenţa intre elevi este mare. Unde sunt serviciile de pază? Da, securitatea copiilor este foarte importantă pentru fiecare părinte, însa cine îi păzeşte pe copii de inconştienţa părinţilor? Pentru un «serviciu», părinţii nu fac decât să întreţină nişte firme de pază, atât. Veşnicul «dacă trebuie, plătim»“, susţine Elena E. „Da am contribuit şi chiar am şi fost agentul liceului X, şi, când a venit ziua de salariu, mi-a dat 550 de lei pe lună. Asta este la noi, în România, părinţii plăteau 100 de lei pe copil, înmulţit cu 450 de copii, dar se fac bani în interesele administraţiei şcolii, nicidecum pentru un salariu decent. Aşa că mai bine să intre în administraţia Jandarmeriei“, crede Viorel Florin A.

„Poliţia locală joaca table?“

„Nu, este ridicol, şi-aşa se cere o căruţă de bani în şcoli, bani pentru fondul şcoli, bani pentru fondul clasei, bani la greu! Pentru ce? Într-o ţară europeană, lucrurile trebuie asigurate de către stat, anomalia asta există numai la noi. Unde aţi mai pomenit să se ceară bani pentru bănci şi scaune, este absolut ridicol şi strigător la cer“, e de părere Sebastian S.
 
„Să-i plătească statul, că au depozite de bani, tot de la oamenii de rând ce aşteaptă salariile“, spune Geo G. „Şi apoi, nu mai există şcoli de stat. Bani se cer la greu, pentru pază, pentru fondul clasei, pentru femei de serviciu, pentru cărţi, pentru multe. Alţii trebuie să facă pază. Cei care sunt plătiţi din bani publici. Sau nu ajung? Şpaga e bună?“, se întreabă Maria D. „Poliţia locală joacă table?“, se întreabă şi Niculae O. „Da, se plătesc paznicii şcolilor din banii părinţilor“, a comentat Magdalena P. „În Mangalia, paza e asigurată de Primărie“, a comunicat Benone S.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii