Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:19 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Ați fi de acord ca elevii care deranjează orele să fie mutați într-o altă sală? Iată cum au votat cititorii

ro

23 Jun, 2024 17:00 533 Marime text
  • După o săptămână în care am primit răspuns din partea a 147 de persoane, rezulatele arată că 86% dintre acestea sunt de acord cu această măsură , în timp ce restul de 14% nu agrează propunerea
 
În data de 12 iunie, Ministerul Educației a publicat pe site-ul oficial două proiecte lansate în consultare publică ce vizează sistemul de învățământ preuniversitar. Este vorba despre Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului.
 
Proiectul legat de Statutul elevului este cel care a stârnit controverse în spațiul public în ultimele zile. Mai precis, vorbim despre articolul 14 (2) din proiect care menționează că elevii care deranjează în timpul orei de curs pot fi trimiși de cadrul didactic care susține ora respectivă într-o altă sală a unității de învățământ, unde să desfășoare activități precum lectura suplimentară, completarea fișei de lucru etc. Ei ar urma să fie supravegheați de un cadru didactic sau cadru didactic auxiliar.
 
Redăm conținutul articolului așa cum apare pe site-ul Ministerului Educației:
 
„Art. 14 (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz va fi informat, în scris, părintele/tutorele/reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.”
 
În spațiul public, conținutul articolului a fost interpretat în cheia introducerii sălii de detenție în școlile din România, aidoma modelului învățământului din Statele Unite ale Americii.
 
Conform agerpres.ro, Uniunea Elevilor Reprezentanți a solicitat demiterea ministrului Educației, Ligia Deca, de către Marcel Ciolacu, invocând, printre altele, implementarea măsurii trimiterii elevilor în sala de detenție. 
 
La data de 13 iunie, Ministerul Educației a transmis o informare de presă în care precizează că sintagma „sală de detenție” este folosită eronat. „Vă comunicăm că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop”, se arată în informare.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanța lansa duminica trecută sondajul de opinie cu întrebarea:
 
Ați fi de acord ca elevii care deranjează orele să fie mutați într-o altă sală?
 
  • Da
  • Nu
 
După o săptămână în care am primit răspuns din partea a 147 de persoane, rezultatele arată că 86% dintre acestea sunt de acord cu această măsură, în timp ce restul de 14% nu agrează propunerea.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii