Sondaj de opinie Ce spun părinţii despre legalizarea cadourilor pentru dascăli la ocazii speciale
Sondaj de opinie: Ce spun părinţii despre legalizarea cadourilor pentru dascăli la ocazii specialeCu toate că aceste daruri nu sunt obligatorii, sunt părinţi care vor să obţină apreciere din partea cadrelor didactice pentru copiii lor, iar cei fără mari posibilităţi financiare se tem că, în cazul în care nu participă la cadoul doamnei învăţătoare sau al dirigintei, aceştia se vor alege cu note mai mici sau cu tratamente diferenţiate la clasă.
Sondajul s-a încheiat pe data de 12 Martie 2017
Cotidianul ZIUA de Constanţa v-a provocat săptămâna trecută să răspundeţi la sondajul de opinie lansat pe această temă, cu întrebarea „Sunteţi de acord ca această formă de apreciere a profesorilor prin oferirea de cadouri la ocazii speciale să fie legalizată?“. 39% dintre cei 492 de respondenţi au fost de acord cu legalizarea oferirii de cadouri cadrelor didactice la ocazii speciale, iar 61% dintre aceştia s-au declarat împotriva acestei idei.
Subiectul a stârnit multe reacţii pe Facebook şi în secţiunea comentarii a sondajului de opinie.
„E o prostie! Şi oferim un prost exemplu copiilor noştri formând generaţii întregi de şpăgari... RUŞINE cadrelor didactice care acceptă mai mult de o floare! Nepoata mea a avut o educatoare care REFUZA categoric micile atenţii, spunându-le din timp părinţilor să nu i se aducă nimic! Cinste ei!“, a comentat B.I. O altă cititoare, E. Z. a spus: „Un buchet de flori ajunge să oferi. Nu are salariu? Să-i facă cadouri soţul, iubitul sau amantul!“
„E vina părinţilor că nu se opun propunerilor aberante făcute de mămicile din comitetele de părinţi. Cu ruşinea mori de foame. Sunt puţine cadre didactice care mai fac fiţe. Nu sunt de acord cu legalizarea, pentru că asta e echivalent cu obligativizarea «atenţiei». Da, recunosc, în calitate de cadru didactic, mă bucur când primesc o floare, dar în calitate de mamă, mă aprind dacă la fondul de 8 Martie se contribuie cu mai mult de zece flori“, a precizat pe Facebook M. B.
O altă cititoare se poziţionează diferit cu privire la subiectul propus: „Doamne, cât de ipocrite sunteţi dumneavoastră, mame de copii! Să vă spun cum suntem chemate la şcoală înainte de 8 Martie sau de sărbători? Chiar sunt amuzată de situaţie. Nu ştiu aşa ceva despre facultăţi sau universităţi, dar de celelalte forme de învăţământ sunt sătulă“, susţine A. C. Alţi cititori i-au răspuns femeii: „Trist este că se întâmplă... Dar ca să legalizăm cadourile... este ca şi când am spune că şpaga nu e şpagă... dacă nu depăşeşte nu ştiu ce sumă (că tot e subiect de actualitate, la modă chiar...)“.
M. C. a afirmat: „Dar v-aţi gândit că poate acel profesor ar dori să fie apreciat prin cadouri gen: disciplină în timpul orei, comportamentul civilizat al beneficiarilor educaţiei (elevi şi părinţi), interes pentru tema abordată în oră şi prin multe alte mici gesturi de cooperare şi respect reciproc? Căci o floare sigur ne putem permite să o cumpărăm singuri, dacă ne e pe plac. Aş prefera legiferarea bunului-simţ şi a unui regulament şcolar corect care ar ridica de pe umerii mei de profesor sarcini gen: paza şi supravegherea elevilor care fac orice altceva cu stiloul, compasul, rigla etc. decât ceea ce a gândit fabricantul acelui obiect... şi multe alte atribuţii care sunt incluse în fişa postului corespunzătoare meseriei de agent de pază şi supraveghere, însă responsabilitatea ne este atribuită nouă, profesorilor, pe care mulţi dintre părinţi ne consideră direct responsabili de toate accidentele minore/majore şi pierderile minore/majore de obiecte pe care le reclamă copiii dumnealor ca rezultat al interacţiunii colegiale din pauze.
De altfel, tot noi trebuie să îi învăţăm şi reguli elementare de igienă şi comportament nonagresiv şi o facem, dar, ştiţi bine, cu o floare nu se face primăvară! Aşa că, domnilor părinţi ce vă puneţi problema de a se legifera un cadou pentru profesori, poate aveţi treburi mai importante de făcut pentru copiii dumneavoastră decât grija pentru legiferarea cadourilor noastre... educaţi-vă copiii şi veţi face fericiţi profesorii ţării fără o lege a cadourilor… Adesea mă gândesc la o sintagmă a psihologilor - «copilul este simptomul familiei», şi poate ar trebui să vă gândiţi şi dumneavoastră mai mult la copilul dumneavoastră decât la cadouri pe care nimeni nu vi le cere“.
„Se strâng de la 50 la 100 de lei de copil, mai nou! Într-o clasă de 30-32 de elevi! Acum se practică chiar şi de ziua numelui (doamnei diriginte etc.) aceeaşi sumă, 50 de lei!“, a comentat şi M. C.
„Haideţi să fim serioşi, eu sunt femeie şi da, ador să primesc câte o floare sau un mărunţiş (aici nu este vorba de sute de lei), ce-i atât de rău a oferi o floare unui învăţător sau profesor, oare el nu s-ar bucura la fel ca mine? Plus că nimeni nu-ţi fură din buzunar! Haideţi mai bine să ne învăţăm copiii să respecte cadrele didactice sau să respectam noi întâi şi să ia exemplu de la noi“, a subliniat şi M. R.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp