Sondaj de opinie Consideraţi că se justifică creşterea preţurilor poliţelor RCA?
Sondaj de opinie: Consideraţi că se justifică creşterea preţurilor poliţelor RCA?
Anul care vine se apropie cu veşti proaste pentru şoferi. De la 1 ianuarie 2016, conducătorii auto vor trebui să scoată din buzunare mai mulţi bani pentru poliţele de asigurare.
De la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare Directiva 2009/138/CE din 2009, cunoscută şi sub numele de Solvency II, care se va aplica tuturor companiilor de asigurări şi reasigurări cu un volum anual de prime de peste 5 milioane de euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 de milioane de euro. Aceasta „va marca o creştere a tarifelor RCA la valori care vor conduce la o scădere a numărului de asiguraţi RCA, care va avea ca efect o altă majorare, în final, asigurarea RCA devenind mai scumpă decât autovehiculul asigurat!“, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Asigurarea RCA - Carte Verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă ţară semnatară a Sistemului Carte Verde, având rolul de a suporta daunele produse într-un accident cauzat de deţinătorul asigurării - daunele acoperite nefiind limitate la alte autovehicule avariate, ci acoperind orice daună materială creată, precum şi daunele referitoare la vătămări corporale, deces şi daune morale.
„Imposibilitatea firmelor de transport de a plăti aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier şi la mutarea în alte ţări a firmelor medii şi mari de transport rutier din România, şi, poate, la o creştere a RCA pentru cei care supravieţuiesc captivi în sistemul obligatoriu de asigurări RCA/Carte Verde din România la valori care pot trece de 1.000 de euro pentru un Logan!“, mai spune UNTRR.
Pe lângă Directiva 2009/138/CE din 2009, preţul RCA variază în funcţie de vârsta şoferului, puterea şi capacitatea cilindrică a automobilului şi zona unde este condusă maşina. Cu cât daunele sunt mai multe pe fiecare dintre aceste categorii, cu atât preţul este mai mare.
Oraşele aglomerate presupun plata unei poliţe de asigurare mai scumpe, mai ales atunci când vorbim despre Constanţa, Bucureşti şi, în general, estul ţării. La polul opus se situează oraşele din vestul ţării, unde frecvenţa redusă a daunelor şi, implicit, a accidentelor face ca RCA-urile să fie mai ieftine. Diferenţele dintre judeţe sunt uriaşe.
Potrivit romaniatv.net, un tânăr cu vârsta de până în 30 de ani din Constanţa va plăti, pentru un RCA pe un an, între 3.200 de lei şi 4.300 de lei. Dacă tânărul respectiv ar fi avut maşina înmatriculată într-un alt judeţ, cum ar fi Timiş, Buzău sau Sălaj, preţurile s-ar fi situat între 2.000 şi 2.700 de lei. Calculul a fost făcut pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică medie, până în 1.600 cmc, aşadar, tarifele cresc şi mai mult pentru cei cu maşini puternice.
Sondajul s-a încheiat pe 29.11.2015
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Bălan Bogdan 26 Nov, 2015 21:26 Această directiva ar trebui aplicată la salariile din țara noastra si nu la cele .Firmele de asigurări trebuie sa-i atingă pe cei care fac accidente odată sau mai multe ori pe an si nu pe cei care conduc preventiv sau nu au facut accidente .Această marire nu este asa de mare pe cât o vor creste ei pentru motive numai de ei stiute.Transparența costurilor poliței obligatorie pentru toate firmele ar putea tine în frâu prețul acestora.
- catalin 26 Nov, 2015 19:36 Aberatii nu stiu cum sa ne mai jupoaie de bani pe cei care cu greu reusim sa ne platim toate darile sa plateasca cine a gandit aceasta tanpenie in ROMANIA salariile se platesc in LEI NU IN ALTA MONEDA
- Marian Dobrica 26 Nov, 2015 19:11 Jaf la drumul mare,hotie pe fata,asa nu se mai poate,trebuie sa iesim in strada sa protestam fratilor!!!!
- Rovi Bel 26 Nov, 2015 16:37 Romaniaaaa trezește-te !!
- simiuc victor 26 Nov, 2015 16:09 asta este politic . mai scoatem niste bani pentru campanie. ce rost are sa-ti mai faci casco daca se ridica pretul la RCA(obligatorie)? da in cazul in care esti hopa mitica si se tin lant accidentele e ok ..................
- artemis 26 Nov, 2015 15:47 Nu INTELEG. Am permis de 35 de ani, canduc in medie 10.ooo km /an, nu am avut nici un accident pana in prezent (nici sa nu fie), iar asigurarea o PLATESC ca si cei care fac cu "caru"accidente. Nu ar fi normal sa PLATESTI mai putin DACA NU AI ACCIDENTE????
- Florin 26 Nov, 2015 10:57 Cei ce au spus da vb in necunostinta de cauza. Daca am permis de 6 ani si absolut nici un eveniment din vina mea de ce sa platesc 20 de mil pt un motor de 1.9 ? Iar cand vine vorba sa plateasca daune asiguratorii se dau ranitii?
- daniel 26 Nov, 2015 09:26 este o aberatie tinand cont de salarile din Romania,si drumurile pe care circulam,au avut grije cei de la guvern sa falimenteze ASTRA sa nu mai fie concurent pe piata
- neculai huidiu 26 Nov, 2015 09:12 sunt de acord
- Sandu Adrian 26 Nov, 2015 08:38 probabil ca pentru ce care au bani din spagi fete la produs care au bani de nu stiu ce sa faca cu ei se justifica dar pentru omenii care traiesc dupa o zi pe alta nu se mai justifica
- ionut 26 Nov, 2015 07:42 eu nu inteleg de ce se merge pe mentalitatea asta ca daca esti mai invarsta esti si mai prudent oameni buni am intalnit in trafic oameni de peste 50 de ani care nici nu se asigurau cand o scotea masina din parcate mai zgariau 2 pe langa credeti ca uni tinei nu toti nu pot conduce prudent am permis de 5 ani nu am nici un accident si am o groaza de kilometri facuti am evitat o gramada in trafic deci concluzia mea este ca se fac si alte manevre pe la rca de vor sa scoata bani...plus de asta am avut casco si nu am beneficiat de nimic timp de 5 ani ar trebui sa numai plateasca nimeni rca-ul sa vedem daca se mai vad daci in romania poate cu ocazia asta se inchide si uzina dacia numai prapadim petrol numai cotizam la drumuri si ramaneti cu rca si de 10000 de euro chiar nu ne mai trezim odata la realitate noi romani???