Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:49 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Considerați oportune eliberările din funcție din IPJ Constan, după tragedia de la 2 Mai? Ce au răspuns participanții

ro

03 Sep, 2023 17:00 1509 Marime text
  • În tragedia de la 2 Mai, doi tineri și-au pierdut viața, iar alți trei au fost răniți.
65% dintre cele 161 de persoane care au participat la sondajul privind oportunitatea schimbărilor din funcție din Poliția Constanța, după tragedia de la 2 Mai apreciază ca oportune eliberările din funcție ale polițiștilor.
 
În același timp, alți 35% din cei 161 de participanți sunt de părere că aceste eliberări nu au fost oportune.
 
Acesta este rezultatul sondajului de opinie derulat de ZIUA de Constanța în perioada 27 august – 3 septembrie 2023.


 
Amintim, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia continuă cercetările specifice în dosarul tragediei rutiere din localitatea 2 Mai, județul Constanța, eveniment soldat cu decesul a doi tineri și rănirea altor trei.
 
În dosar, Matei Vlad Pascu, din București, a fost arestat preventiv de Judecătoria Mangalia, tânărul fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului.
 
Ulterior accidentului, la nivelul Poliției Județului Constanța au avut loc schimbări importante, respectiv: comisarul șef de poliție George Munteanu a fost împuternicit la comanda Poliției Rutiere Constanța, pentru următoarele 6 luni, după eliberarea din funcție a comisarului șef Stoian Constantin, în contextul tragediei.
 
Totodată, inspector principal de poliţie Marian Moroianu a fost împuternicit șef al Poliţiei municipiului Mangalia, acesta preluând postul comisarului Cristea Dragoș, șef al Poliției municipiului Mangalia (împuternicit), eliberat din funcție tot după tragedia de la 2 Mai.
 
Amintim că tot în contextul accidentului de la 2 Mai au mai fost eliberați din funcții: comisar șef Marin Dincă - adjunctul al șefului IPJ Constanța, cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordine publică, dar și inspector principal Radu Vachente, șef al Poliției Vama Veche​ (împuternicit).
 
Ulterior, chestorul Adrian Glugă, inspectorul șef al IPJ Constanța, și-a dat demisia din funcția de conducere și s-a pus la dispoziția eșaloanelor superioare care analizează cazul.
 
Așa cum se arăta în edițiile anterioare, înaintea accidentului de la 2 Mai, în interiorul autoturismului, într-un pachet de țigări, a fost descoperită o țigară artizanală, tip joint și o folie marcată cu denumirea „bromazepam“, ce conținea 4 pastile, care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, pentru continuarea cercetărilor, după cum a susținut în cadrul unei conferințe de presă, chestorul Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța.
 
Chiar și în aceste condiții, tânărul acuzat de producerea accidentului a fost testat doar cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea 0, nu și cu aparatul drug test.
 
Dosarul penal privind accidentul este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia.
 
Conform magistraților, în sarcina inculpatului, se reţine că, în dimineaţa zilei de 19.08.2023, a condus, pe drumurile publice, un autovehiculul, pe drumul public, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 ani) şi D.R.M. (20 ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.L (20 ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului, fiind ulterior depistat pe raza localităţii Vama Veche.
 
Primele teste efectuate în cauză au relevat faptul că inculpatul se afla sub influenţa substanţelor psihoactive.
 
În cauză, s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului P.M.V., pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 20.08.2023.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi ce nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
LIVE TEXT
Șeful Poliției Române, la Constanța! Este prezentată Mădălina Sorina Vlangăr, prima femeie care va conduce IPJ Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii