Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:57 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Credeţi că articolul din OUG 13/2017 privind dezincriminarea abuzului în serviciu ar trebui abrogat?

ro

02 Feb, 2017 15:23 5788 Marime text


România s-a împărţit în două, ca urmare a adoptării Ordonanței de Urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală!
 
În urma unei analize specifice, Direcţia Naţională Anticorupţie a informat că „prevederile Ordonanței de Urgență“, dacă aceasta intră în vigoare, „favorizează persoanele care de acum înainte vor săvârși fapte de abuz în serviciu - fapte asimilate infracțiunilor de corupție“. „În plus“, mai arată DNA, „de aceste prevederi vor avea de profitat și persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu“.

Cei din Direcţia Naţională Anticorupţie mai informează că „prevederile care produc impactul cel mai mare se referă la:
  • introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu - 200.000 de lei - prag sub care orice faptă de abuz în serviciu nu mai poate fi investigată (limita acestui prag a fost stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate);
  • scăderea termenului de prescriere a faptelor la cinci ani ca urmare a reducerii sancțiunilor pentru abuzul în serviciu (pedeapsa scade nejustificat de mult, de la maximum şapte ani la maximum trewi ani, fără a se preciza care este justificarea)“. 
Nu este de trecut cu vederea faptul că, „prin introducerea în articolul privind infracțiunea de abuz în serviciu a alineatului potrivit căruia «dispozițiile alin. (1) și (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative», sunt scutiți de răspundere toți funcționarii publici de rang înalt și mediu (parlament, guvern și organe administrative locale) abilitați să emită, aprobe sau adopte acte normative. Astfel, orice asemenea acte, indiferent de ce prejudicii ar produce, vor putea fi adoptate fără riscul tragerii la răspundere penală a emitenților“, mai arată DNA.
 
În contextul celor mai sus precizate, ZIUA de Constanţa lansează sondajul de opinie cu întrebarea: 

Sondajul s-a încheiat pe data de 5 Februarie 2017 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii