Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie „Primăria şi Biserica ar trebui să ia măsuri, să nu mai doarmă nimeni pe stradă“

ro

14 Nov, 2016 00:00 3013 Marime text
Un sondaj de opinie lansat de cotidianul ZIUA de Constanţa pe parcursul săptămânii trecute a confirmat că 80% dintre respondenţi sunt de acord ca Primăria Constanţa să închirieze un spaţiu pentru adăpostirea oamenilor străzii pe perioada sezonului rece.
 

Sondajul s-a încheiat pe 13.11.2016

În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa de la finele lunii precedente, proiectul de hotărâre prin care se asigura un spaţiu pentru adăpostirea oamenilor străzii în perioada sezonului rece nu a fost adoptat. Concret, era vorba despre un spaţiu în suprafaţă utilă de 44,15 metri pătraţi, situat în interiorul Gravity Park din zona parcului Tăbăcărie şi administrat de RAEDPP Constanţa, care ar fi urmat să fie transmis în administrarea Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Constanţa. Transferul se făcea pentru perioada sezonului rece 2016 - 2017, pentru a adăposti oamenii străzii de ger şi intemperii. De altfel, spaţiul respectiv a fost utilizat de municipalitate şi în iernile anterioare pentru găzduirea temporară a oamenilor care nu au un acoperiş deasupra capului.
 
Întrucât proiectul de hotărâre nu a trecut, iar situaţia a rămas neclară, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat un sondaj de opinie cu întrebarea „Sunteţi de acord ca Primăria Constanţa să închirieze un spaţiu pentru adăpostirea oamenilor străzii?“.

Opinii pe site-ul ziarului

Chiar dacă au preferat să nu participe la sondaj, mii de oameni l-au vizualizat şi au comentat pe site-ul nostru, dar mai ales pe Facebook. Pentru a afla cum gândesc ai noştri concetăţeni, vă prezentăm comentariile postate pe site-ul ziarului.
 

„Mă abţin, dar răspunsul meu tinde mai mult spre nu. Nu ajutăm nişte persoane bătute de soartă dându-le totul gratis, pentru că aşa este încurajată lenea. Bănuiesc că cei care au votat împotriva proiectului au avut motive să o facă“, a scris Ana.
 
„Clădirile din curtea Spitalului de Boli Infecţioase! Sunt două, cea în care a fost Secţia de Boli Interne şi cea în care a fost Oftalmologia. Sunt nefolosite!“, este sugestia dată municipalităţii de către Ika.
 
„Cred că Primăria poate găsi uşor un spaţiu ce îi aparţine, evitând, de altfel, plata chiriei pe unul proprietate a altcuiva. Sau, mai bine zis, pentru a evita tocarea banului public servind interese ascunse“, consideră Gabriel Florea.
 
„Da, sunt de acord să fie cazaţi pe perioada timpului nefavorabil“, a scris Anna.
 
Bogdan consideră că „Primăria ar trebui să folosească aceşti oameni pentru lucrări ce aparţin de Primărie (amenajare spaţii verzi, curăţenie stradală, iluminat public etc.), iar în contrapartidă să construiască un centru mare, la marginea oraşului, în care să le asigure cazare, masă şi servicii medicale“.
 
La rândul său, Ungureanu susţine:„ Sunt de acord să fie ajutaţi, consiliaţi şi redaţi societăţii. Aşa ar trebui să se procedeze. Un program în care să se încadreze. Nu pentru puturoşi şi asistaţi. Programul să îi oblige la reabilitare“.


 
Şi Lusy afirmă:„ Da, sunt de acord, pentru că mulţi dintre ei au rămas fără muncă, fără casă, din diferite motive, dar au dreptul la viaţă“.

Sugestii de pe Facebook

Pe Facebook, „bătălia“ între ai noştri concetăţeni a fost mult mai acerbă. Majoritatea oamenilor au fost de acord ca municipalitatea să le asigure un adăpost semenilor ce-şi duc traiul pe străzi, însă au existat şi voci care au „îndrăznit“ să vină cu sugestii sau cu unele atenţionări. Vă prezentăm, în continuare, câteva dintre sutele de opinii împărtăşite pe diverse grupuri de pe Facebook.
 
Hera: „Cluburi ale pensionarilor plictisiţi, vreo 12 săli cu pază, cu chirii plătite, personal salariat şi cam 10-12 oameni care bat zarurile înăuntru, la căldurică, iar peste 100 care îngheaţă pe străzi. Bravo, consilieri din «opoziţie» şi nu numai, oamenii străzii sunt invizibili pentru voi. Mor îngheţaţi sau flămânzi, anonimi, dar şi ei sunt ai noştri, nu numai cei din cartierul Mazăre - Henri Coandă“.
 

Carmen: „Nu! Nu sunt de acord! Şi nu pentru că le doresc oamenilor năpăstuiţi răul! Ştiu însă foarte bine că nu de ei le pasă «aleşilor» care azi ne flutură pe la nas «grija» lor pentru tot şi toate! Oamenii sărmani trebuie ajutaţi 365 de zile pe an, nu doar in campanii! Şi cum bine zice d-na Stănculescu în comentariul de mai sus, «cluburile» alea pentru ce toacă bani? Chiar nu pot fi utilizate în scop umanitar?“
 
Elena: „Da... în lumea civilizată este aşa ceva pentru o perioadă... spălaţi, deparazitaţi şi să muncească pentru hrană şi întreţinere... să existe teren unde să cultive legume, pomi fructiferi pentru hrana lor, să se desfiinţeze pentru totdeauna parazitismul, să ducem căpuşele în spate“.

Gabi: „Nu să închirieze (pe banii noştri), să aloce, pentru că are de unde! Dacă ar fi să închirieze, cu siguranţă unul şi-ar pune spaţiul la bătaie pentru o astfel de «acţiune caritabilă» şi i-a gândiţi-vă voi pe ce bani...!? Aşa că nu le mai ridicaţi ăstora «mingea la fileu» că imediat o pun de-o afacere!“
 
Adrian: „Pentru ce să închirieze, când deţine atâtea spaţii neocupate, vor să mai spele nişte bani pentru firmele de casă? În Campusul Henrri Coandă construiesc de zor, să le rezerve un pavilion şi lor chiar şi o masă caldă“.


 
Inica: „NU. Cu fermitate NU. Acolo se mănâncă banii. Şi... ce au făcut o viaţă? Noi am muncit şi am plătit casele. Copiii noştri au credite pe 30 de ani. Să muncească la Polaris sau în alte locuri. La Henri Coandă aş sta şi eu. Le-a dat ţiganilor. Şi... ce maşini parcate au...
 

Isabela: „Un centru de genul acesta ar trebui să existe nu numai pentru oamenii străzii, dar şi pentru cazuri de urgenţă. Au ars case şi au rămas familii în stradă. Ar fi trebuit cazate rapid într-un asemenea centru. Oricine poate ajunge într-o situaţie care necesită ajutor temporar. Sunt spaţii nefolosite, şcoli închise, biblioteci... orice se poate face când se doreşte cu adevărat“.

Sorin: „Ar fi un gest firesc, uman, pentru o societate civilizată. O condiţie ar fi ca acest stabiliment să aibă un regulament foarte clar de funcţionare, cu drepturi şi obligaţii pentru aceşti năpăstuiţi ai sorţii, orar de acces şi evidenţa acestora, deoarece rostul lui este de a-i adăposti pe timp de noapte şi a le oferi zilnic o masă caldă, nu pentru a deveni un focar de mizerie şi delincvenţă. De asemenea, cred că, în paralel cu un astfel de demers, ar trebui elaborat un program de muncă în folosul comunităţii pentru chiriaşii adăpostului“.

Ania: „Cam ăsta e nivelul oraşului nostru... din păcate... cum să spui NU?! Orice oraş «întreg la minte» ar trebui să aibă adăposturi de noapte şi de vreme rea pentru toţi oamenii străzii, duşuri şi mâncare caldă... ce suflet să ai să spui NU!!!“
 
Gheorghe: „Ce face Biserica?“
 
Elena: „Şi Primăria, şi Biserica ar trebui să ia măsuri să nu mai doarmă nimeni pe stradă şi să nu rămână nimeni fără o porţie de mâncare, fără un duş şi un rând de haine curate“.
 
Dorel: „Biserica să strângă oaia rătăcită“.
 
Sorin: „Nu sunt de acord. S-au făcut investiţii în Henri Coandă şi ne-au umplut cartierul de toţi neaveniţii, ca să nu spun altfel“.
 
Cristi: „Aici se spală cei mai mulţi bani. La asistaţii sociali şi ajutoarele lor. O asociaţie nonprofit ar fi cea mai nimerită. Cu suport financiar de la firme“.
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii