Sondaje de opinie Europa ar trebui să urmeze exemplul SUA în interzicerea TikTok?
Sondaje de opinie: Europa ar trebui să urmeze exemplul SUA în interzicerea TikTok?
19 Jan, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
206
Marime text
- Pe 18 ianuarie a.c., aplicația TikTok a fost dezactivată în Statele Unite, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a respins vineri recursul depus de rețeaua de socializare TikTok, încercând să blocheze o lege adoptată de Congres în aprilie care prevede interzicerea aplicației pe teritoriul american
- Decizia de închidere a avut la bază o campanie motivată de mize legate de securitatea naţională
- La scurt timp, ministrul eston de Externe, Margus Tsakhna, a declarat că Europa ar trebui să ia în considerare interzicerea aplicației chineze TikTok, urmând exemplul Statelor Unite, potrivit presei internaționale
- Recent, Comisia Europeană a anunțat că nu are nicio intenție să suspende vreo platformă, cu condiția să respecte legislația
- Cu toate acestea, situația fără precedent de peste ocean, ar putea relansa subiectul necesității dezactivării unor aplicații în rândul statelor membre ale UE.
- În atare context, ZIUA de Constanța, lansează următorul sondaj de opinie: „Europa ar trebui să urmeze exemplul SUA în interzicerea TikTok?”
Pe 18 ianuarie a.c., aplicația TikTok a fost dezactivată în Statele Unite, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a respins vineri recursul depus de rețeaua de socializare TikTok, încercând să blocheze o lege adoptată de Congres în aprilie care prevede interzicerea aplicației pe teritoriul american.
În Statele Unite, aplicația avea aproximativ 170 de milioane de utilizatori.
Decizia de închidere a avut la bază o campanie motivată de mize legate de securitatea naţională.
La scurt timp, ministrul eston de Externe, Margus Tsakhna, a declarat că Europa ar trebui să ia în considerare interzicerea aplicației chineze TikTok, urmând exemplul Statelor Unite, potrivit presei internaționale.
La rândul său, Tsakhna a menționat că o interdicție asupra TikTok ar trebui să fie luată în considerare și în Europa, având în vedere riscurile de securitate.
Declarația vine la doar câteva zile, după ce, Comisia Europeană a transmis că nu are „nicio intenție” să dispună suspendarea rețelei de socializare X pentru presupusă alterare a proceselor electorale, o astfel de măsură fiind un mecanism de „ultimă instanță” la care ar putea recurge numai după epuizarea altor opțiuni mai puțin agresive și ea ar putea fi decisă numai de autoritățile statelor membre ale UE.
„Nu avem nicio intenție la Comisia Europeană să suspendăm vreo platformă. Dorim ca cetățenii noștri, companiile noastre, să poată folosi toate platformele, cu condiția să respecte legislația”, a indicat joi, la o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri digitale, Thomas Regnier.
Acesta a confirmat că există „investigații în desfășurare cu privire la potențiale încălcări ale legislației digitale” împotriva unor platforme precum X sau TikTok, dar a subliniat că în orice caz vor fi utilizate „mecanisme proporționale, înainte de a ajunge la o eventuală măsură extremă”.
Vă reamintim și comunicatul Serviciul Român de Informaţii din 5 decembrie 2024 în care se menționa faptul că : „deşi reţeaua TikTok a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara Republicii Populare Chineze, prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network”.
"Reţeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea "A.me" în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spaţiul Republicii Populare Chineze.
Conform sursei citate, "în noiembrie 2017, compania a achiziţionat start-up-ul Musical.ly din Shanghai, o aplicaţie de videosharing creată în iulie 2014 (având la momentul achiziţiei peste 70 de milioane de descărcări, respectiv peste 200 de milioane de conturi), conturile existente la nivelul acesteia fiind preluate şi integrate la nivelul aplicaţiei TikTok".
"Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex. "user472350"). De asemenea, comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media este o practică foarte des întâlnită", a explicat Serviciul Român de Informaţii.
Cu toate acestea, situația fără precedent de peste ocean, ar putea relansa subiectul necesității dezactivării unor aplicații în rândul statelor membre ale UE.
În atare context, ZIUA de Constanța, lansează următorul sondaj de opinie: „Europa ar trebui să urmeze exemplul SUA în interzicerea TikTok?”
A - DA
B - NU ȘTIU
C - NU
D - REGLEMENTĂRI LEGISLATIVE SUPLIMENTARE PENTRU UTILIZAREA REȚELELOR SOCIALE
Așteptăm răspunsurile și comentariile dumneavoastră pe această temă, inclusiv pe pagina noastră de Facebook ZIUA de Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: Pixabay
Citește și:
Precizări importante ale SRI, referitoare la rețeaua Tik Tok
CNA a sesizat BEC şi AEP în legătură cu faptul că George Simion, face campanie pe TikTok în ziua alegerilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii