Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Sunt clădiri care cad şi ei pun mozaic…“ Sondaj de opinie. Constănţeni nemulţumiţi de proiectul „Oraşul meu din Mozaic“, finanţat de Primăria Constanţa

ro

23 Sep, 2019 00:00 2889 Marime text

21 de lucrări decorative pot fi admirate pe trotuarele din dreptul a zece treceri de pietoni din Constanţa. Lucrările de artă sunt deja în lucru şi vor alcătui o hartă de mari dimensiuni a poveştilor care se fac auzite în „Oraşul meu din Mozaic“, înfrumuseţând spaţiile, dar şi spiritele şi sufletele celor care îşi duc existenţa în aceste spaţii. Tinerii voluntari care participă la această iniţiativă sunt locuitori ai „Oraşului meu din Mozaic” şi curajoşi creatori ai unul alt fel de cotidian, mai frumos, pentru diversele cartiere ale Constanţei în care sălăşluiesc, ce vor să-şi estetizeze spaţiile comunitare şi să înveţe, în cadrul Masterclass-ului „Ucenicul mozaicar”, cum se face o lucrare de mozaic.

„Oraşul meu din Mozaic“ este un proiect care se situează la răscrucea dintre artă, societate, ştiinţă şi meşteşug şi readuce în memoria colectivă tehnica de montaj a mozaicului şi secretele ei. Proiectul este realizat de Fundaţia Metamorphosis a Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi finanţat de Primăria Municipiului Constanţa. Demersul are ca obiectiv atragerea cât mai multor tineri către studiul artelor şi meşteşugurilor ei specifice şi aşezarea Constanţei pe harta turismului de lucrări de artă urbană.

În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat un sondaj de opinie cu întrebarea: „Sunteţi mulţumiţi de proiectul «Oraşul meu din Mozaic», finanţat de Primăria Constanţa?“ La sondaj au participat peste 290 de persoane. Dintre acestea, 28% au răspuns pozitiv, iar 72% - negativ.

„Să vedeţi picioare rupte la iarnă…“


Unii respondenţi au transmis şi opiniile lor privind subiectul sondajului.
„Mai sunt atâtea de făcut mai, edililor!“, a comentat Marius S. „Să vedeţi picioare rupte la iarnă!“, crede Ivan R. „Printre gunoaie şi bălării, astea lipseau“, a punctat Marian P. „Să vedeţi la iarnă ce picioare rupte o să avem pe aşa zisele mozaicuri. Bani aruncaţi degeaba, iar marii studenţi de la Ovidius au profitat de naivitatea Primăriei. Să vedem, la prima ploaie, cum o să alunecam pe acolo. Nu mai spun de gheaţă. Astea erau probleme importante din oraş şi trebuiau rezolvate. Mulţi dintre pietoni vor evita aceste mozaicuri şi le vor ocoli pe timp de iarnă mai ales“, a transmis Marius Adrian H.
„Primăria să nu mai arunce bani pe prostii!“, spune Mirela Daniela. „Când se va depune polei, să plătească primarul picioare şi mâini rupte“, este de părere Dan P.

„Le-au terminat pe toate şi fix asta le-a rămas de făcut!“


„Nu mai putem discerne ce este şi ce nu este bine! Prin dictatura lor, Mazăre şi Făgădău nu au ţinut cont de părerea constănţenilor şi au făcut ceea ce au crezut ei! Sunt clădiri care cad şi ei pun mozaic. În mod sigur a aprobat şi arhitectul, proiectantul şef“, spune Mitica I. „Făgădău, suflet de artist. Dacă nu avem un gospodar la primărie, bine ca avem un artist. În viziunea lui, aceste opere de artă se asortează perfect cu bălăriile care au invadat atât oraşul, cât şi staţiunea Mamaia“, ne-a scris Dumitru Liviu A. „Le-au terminat pe toate şi fix asta le-a rămas de făcut! După ce că oraşul e încărcat de gunoaie, să le luăm faţa cu mozaicul şi de prost gust“, a punctat Olimpia B.Gh.

„Finanţaţi ce trebuie, constănţenilor, nu tichie de mărgăritare câinelui. Ne trebuie parcări, iluminat adecvat şi corect, spaţii verzi, fără borduri înalte,  stâlpi pe toate trotuarele oraşului, săli de sport, locuri de muncă pentru tineret, fără multe betoane şi blocuri pe spaţiile verzi“, a menţionat Ioan M.


„Nu mai staţi şi comentaţi pe Facebook. Ieşiţi la vot, că de 20 de ani tot vă daţi cu păreri. Uitaţi-vă cum arată oraşul! Ruşine!“, susţine Roby R. „Nu ne rupem destul picioarele prin gropi, acum ne mai rupem gâtul şi că alunecam pe astea“, susţine Oana I. „Toată lumea face rampe antiderapante la trecerea de pietoni, numai la Constanţa - mozaic. Eu zic să pună şi o bordura de 30 cm înălţime în faţa mozaicului, că se scot bani frumoşi din borduri, şi persoanele invalide văd ele cum traversează. Aşa putem ajunge pe ultimul loc în Europa la mobilitate urbană“, a punctat Daniel S. „Bani aruncaţi pe fereastră. Cine mai este în stare în România să lucreze mozaic când nu sunt capabili să pună piatră cubică?“, transmite Gabriel C.  

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii