Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:58 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WIKILEAKS Apelul facut de Tariceanu in 2006, de retragere a trupelor din Irak Nici premierul, nici ministrul Apararii nu s-au asteptat la brouhaha care a urmat

ro

28 Mar, 2011 16:18 1475 Marime text
"Ministrul de Externe Ungureanu, care s-a pozitionat impotriva primului ministru in pofida afilierii politice comune, i-a spus Ambasadorului ca manevra politica a premierului a fost complet improvizata si ca acesta si ministrul sau al Apararii nu se asteptau la reactia dura la care au fost supusi", se arata in sumarul unei telegrame din 2006, clasificata confidential, transmisa dupa ce CSAT a respins, pe 30 iunie, cererea premierului Tariceanu si a ministrului Atanasiu pentru retragerea trupelor romanesti din Irak. Nici premierul, nici ministrul Apararii "nu au anticipat reactia dura (original in telegrama - brouhaha) care a urmat", se arata in corpul telegramei, unde sunt descrise afirmatiile lui Ungureanu. Subiectul telegramei: "Consiliul Suprem al Apararii respinge cererea premierului de a retrage trupele romanesti din Irak".

Potrivit telegramei, ministrul de Externe Mihai-Razvan Ungureanu i-a spus Ambasadorului, in data de 30 iunie, ca "Basescu a condus sedinta de azi a CSAT intr-o "maniera impecabila, calma, matura, cu tact". Potrivit ministrului de Externe, ministrul Apararii Atanasiu a incercat sa prezinte un "memorandum" in sprijinul unei retrageri a trupelor din Irak."

"In schimb, Basescu a insistat ca Atanasiu sa depuna un "raport asupra capacitatilor de aparare", pe care, potrivit legislatiei romanesti, Ministerul Apararii trebuie sa-l prezinte anual, la CSAT, pana in 30 iunie. Sedinta a fost oprita pentru aproape o ora, pentru a-i permite lui Atanasiu sa aduca raportul de la birou, de la Ministerul Apararii. (Documentul a fost aprobat de catre CSAT, dar si Basescu, si presa romaneasca au tinut cont de lipsa de pregatire a ministrului Apararii)", se mai arata in telegrama.

Potrivit telegramei, "Ungureanu i-a spus Ambasadorului, fara alte detalii, ca pe parcursul reuniunii CSAT premierul parea incomodat si "si-a dat seama de greseala sa", dar Ungureanu a prezis ca premierul nu-si va recunoaste public greseala. Ungureanu a confirmat, de asemenea, alte relatari ca multi lideri de partid ai PNL au fost "luati prin surprindere" si "socati" de anuntul premierului din 29 iunie. Chiar si multi din anturajul premierului "nu stiau ce s-a intamplat", a relatat Ungureanu". Telegrama mai noteaza ca "Ungureanu a apreciat ca anuntul din 29 iunie al premierului a fost produsul unei decizii "nepregatite", de ultim moment"; nici premierul, nici ministrul Apararii "nu au anticipat" reactia dura (original in telegrama: brouhaha) care a urmat".

In telegrama se mai scrie ca, intr-o intalnire avuta pe 30 iunie cu Bogdan Olteanu, seful departamentului politic al Ambasadei "si-a exprimat stupefactia ca nici Guvernul, nici PNL - cu care Ambasada a mentinut un dialog constant - nu s-au consultat cu SUA sau cu alti parteneri inaintea cererii de retragere din Irak. A fost si mai surprinzator, in lumina asigurarilor repetate din partea premierului si a ministrului Apararii ca trupele romanesti vor ramane in Irak atat timp cat va fi nevoie de ele si ca nici o schimbare nu va exista fara consultari prealabile. Chiar si diplomati din tari europene fara trupe in Irak au cerut Ambasadei sa isi exprime preocuparea fata de capacitatea Romaniei de a fi un partener de incredere".

Olteanu, se arata in telegrama, "a admis ca propunerea facuta de premier si de ministrul Apararii a luat, de asemenea, prin suprindere pe multi membri ai partidului, dar ca decizia a fost luata de conducerea PNL in lumina opozitiei publicului si preocuparea fata de costurile mari ale prezentei militare in Irak. Olteanu si-a cerut scuze pentru "neintelegerea" de catre SUA sau alte parti in privinta intentiilor Romaniei, care, a sustinut el, nu aveau drept scop sa puna sub semnul intrebarii angajamentul Romaniei ca aliat NATO sau ca partener strategic in alte zone".

"Totodata, el a admis ca propunerea s-a bazat "la fel de mult pe chestiuni de politica interna", numarandu-se printre optiunile PNL in legatura cu prioritatile cheltuielilor militare. El a insistat ca PNL aflase ca Basescu insusi era pe punctul sa anunte o reducere a trupelor romanesti din Irak si ca Tariceanu a incercat sa-i "ia fata" presedintelui in aceasta chestiune. El a mai sustinut ca premierul crede ca SUA au ajuns sa se "concentreze prea mult" asupra presedintelui pro-american. El s-a plans ca dialogul SUA cu premierul este "subtire" si pune accentul prea mult pe aspectele negative ale relatiei noastre bilaterale. Acest lucru, a insistat el, a facut de asemenea parte din calculele premierului in initierea propunerii de retragere romaneasca din Irak", se mai arata in telegrama cu privire la afirmatiile lui Bogdan Olteanu.

Aceeasi telegrama il citeaza pe Cristian Adomnitei, tot din partea PNL. Acesta a insistat, pentru un oficial al ambasadei, ca era necesara o "discutie publica" despre Irak si ca Tariceanu a lansat acea discutie. Oficialul ambasadei a replicat, potrivit telegramei, aratand ca "premierul si ministerul Apararii au lansat, de fapt, nu o discutie ci un atac-supriza atat impotriva rivalului lor politic Basescu, cat si asupra politicii de durata, bipartizane de implicare euro-atlantica a Romaniei."


Conform aceleiasi telegrame, "Mircea Geoana i-a spus Ambasadorului, pe 30 iunie, ca este "scandalizat" de "orchestrarea frivola" a apelului de retragere din Irak. Notand ca ministrul Apararii Atanasiu nu a informat presedintele si liderii parlamentari in legatura cu planul de retragere, Geoana a afirmat ca PSD va cere demisia acestuia. El a observat ca deciziile strategice trebuie abordate "institutional" si transparent, nu prin spectacol politic. Geoana a preconizat, insa, ca premierul nu va renunta la pariul sau politic si va continua sa ceara retragerea completa din Irak, in temeiul costurilor financiare si umane asupra Romaniei ale unei desfasurari militare continue".

In telegrama se arata ca "desi sondajele indica faptul ca multi romani se opun prezentei militare in Irak, opozitia publicului fata de implicarea Romaniei nu s-a facut auzita. Sprijinul pentru parteneriatul strategic cu SUA, pe de alta parte, ramane unul solid in intregul spectru politic si a fost elementul central al politicii externe a Romaniei pe parcursul ultimelor trei administratii prezidentiale. In mod ironic, PNL a fost, de fapt, de mult timp un sustinator puternic al legaturilor strategice romano-americane. Drept urmare, chiar si multi din PNL au fost surprinsi de miscarea neasteptata a lui Tariceanu. Mai multi membri PNL ne-au sugerat, in particular, ca pozitia lui Tariceanu impotriva prezentei militare romanesti in Irak reflecta mai putin o convingere politica si mai degraba o incercare calculata gresit de a domina in lupta politica pe care o duce cu Basescu. Am auzit, de asemenea, despre resentimentele premierului fata de legaturile mai stranse al Washingtonului cu rivalul sau Basescu. Faptul ca Basescu va calatori la Washington in iulie, in cea de-a doua sa vizita oficiala, in timp ce premierul nu a intreprins inca o astfel de vizita, este un alt motiv de iritare. Ca Tariceanu nu s-a consultat in prealabil asupra propunerii sale, nici cu cei mai apropiati consilieri ai sai, crediteaza opinia lui Ungureanu ca presedintele PNL a luat o decizie de ultim moment si fara sa ia in considerare consecintele pe termen lung ale declaratiei sale. Este posibil ca aceasta ultima eroare politica a premierului sa se dovedeasca fatala, desi a dovedit o putere de rezistenta surprinzatoare pana acum."

http://www.hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii