Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 26 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

119 ani de la naşterea poetului Lucian Blaga

ro

09 May, 2014 15:42 1630 Marime text
Astăzi se împlinesc 119 ani de la naşterea poetului român Lucian Blaga, o personalitate culturală remarcabilă a României. Poet, dramaturg, filozof, profesor universitar şi diplomat, Lucian Blaga s-a făcut remarcat prin personalitatea sa complexă şi originală. A fost al nouălea copil al unei familii de preoţi. Până la vârsta de patru ani a suferit de afazie şi nu a reuşit să articuleze sunetele. În copilărie, a fost, după cum mărturisea el însuşi, „sub semnul unei fabuloase absenţe a cuvântului”.

Poezia „Pe ţărm” (1910) reprezintă debutul său literar, în ziarul „Tribuna” din Sibiu. Opera sa este complexă şi cuprinde numeroase volume de versuri, aforisme („Pietre pentru templul meu”), proză („Hronicul şi cântecul vârstelor”), volume de eseuri şi studii filosofice, volume traduse în limba franceză şi în limba bulgară, precum şi opere ce ţin de filosofie („Trilogia culturii” în trei volume, „Eonul dogmatic”, „Cunoaşterea luciferică”, „Cenzura transcendentă”) şi dramaturgie („Meşterul Manole”, „Anton Pann”).

A ocupat funcţii importante în perioada interbelică, precum cea de ataşat cultural la Ambasadele României din Polonia, Cehoslovacia, Portugalia, Elveţia şi Austria. În anul 1956 a fost propus de către Mircea Eliade pentru premiul Nobel, însă autorităţile comuniste nu au sprijinit astfel de gesturi.
A primit numeroase distincţii şi premii, printre care se numără premiul „C. Hamagiu“ al Academiei Române, pentru activitatea dramatică şi poetică. Este ales membru titular al Academiei Române în anul 1936. Trei ani mai târziu, Academia Română îi încredinţează redactarea a două capitole din „Istoria filosofiei româneşti”, potrivit Wikipedia.

Biblioteca Centrală Universitară din Cluj îi poartă numele, precum şi Universitatea din Sibiu. În Constanţa, un liceu teoretic important din peisajul învăţământului constănţean are onoarea de a-i purta numele, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Constanţa.

Sursa foto: www.cotidianul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii