Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:35 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descoperire uimitoare pe plaja din Năvodari 16 elemente de muniţie descoperite în nisip

ro

30 Mar, 2015 13:08 2028 Marime text
16 elemente de muniţie rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare au fost ridicate de către echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa, pe timpul unei misiuni de asanare pe plaja din Năvodari.

Potrivit reprezentanţilor ISU Dobrogea, un grup de pescari, care igienizau o cazemată dezafectată, au descoperit, în acest week-end, două dintre elementele de muniţie şi au anunţat organele abilitate. Membrii echipei pirotehnice s-au deplasat la faţa locului, au asanat zona şi au identificat, în total, 10 proiectile de diferite calibre şi şase cartuşe.

Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii, mai transmite purtătorul de cuvânt la ISU Dobrogea, plutonier Daian Hagi.
 
În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.

De aceea, militarii reamintesc cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii să anunţe imediat organele abilitate, prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi să respecte următoarele recomandări:
  • nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
  • nu le introduceţi în foc;
  • nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
  • nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
  • nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
  • nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
  • în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
  • nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii