Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20 de ani de la moartea lui Valeriu Sterian

ro

16 Sep, 2020 08:16 3903 Marime text
  • S-au împlinit 20 de ani de la moartea lui Valeriu Sterian

Valeriu Sterian s-a născut la 21 septembrie 1952 în Ştiubei, comuna Râmnicelu, judeţul Buzău. În timpul liceului a început să studieze pianul şi vioara, dar ulterior s-a simţit atras de baterie. A cântat la tobe în formaţia liceului, "Copiii Florilor", fondată chiar de el şi cu care a debutat în 1971, tot atunci începând să studieze chitara.

În 1972 s-a mutat la Bucureşti, ca student la Universitate, Facultatea de Psihologie. În duet cu Carmen Marin a câştigat, sub titulatura "Vali şi Carmen", Premiul pentru Cel mai bun cântec ("Nopţi") în anul ce a a urmat, la a doua ediţie a Festivalului "Primăvara Baladelor", potrivit site-ului www.foreverfolk.com.

Piesa "Nopţi" a fost ulterior cenzurată şi Vali Sterian o cânta cu refrenul "Vino, mamă, să vezi ce-a mai rămas din oameni!". În noiembrie 1973, Carmen Marin se retrage, în locul său venind Carmen Cula, fosta basistă a grupului Catena. Se menţine astfel numele duoului "Vali şi Carmen". În această formulă, apar cântece precum "Eroilor noştri", au loc concerte în cluburi studenţeşti şi apariţii la Televiziunea Română. Duetul îşi încetează activitatea şi, începând cu anul 1975, Vali Sterian cântă singur.


În această perioadă, poetul Adrian Păunescu începe organizarea Cenaclului Flacăra. Vali Sterian, împreună cu cei mai importanţi artişti folk şi rock ai momentului (Mircea Florian, Doru Stănculescu, Marcela Saftiuc, Sfinx, Pro Musica), se alătură Cenaclului, contribuind la apariţia şi popularizarea acestuia. Sterian a părăsit Cenaclul la începutul anilor '80.

În 1975, a fost editat la Electrecord primul său material discografic, intitulat "Muzică folk". Acesta era un disc single ce conţinea două piese: "Cu iubirea de moşie" şi "Cântec de oameni", la care a colaborat cu muzicianul Dan Andrei Aldea.

Apare melodia "Amintire cu haiduci", cea mai cunoscută creaţie a sa alături de "Nopţi". Această melodie a fost editată pe o culegere folk din anul 1978, la Electrecord, unde Vali Sterian mai apărea cu piesa "Eroilor noştri".




Urmează o perioadă plină de spectacole alături de Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru, Ştefan Hruşcă sau Doru Stănculescu. În acelaşi timp, participă la marile festivaluri şi gale rock, alături de cele mai importante nume ale genului: Roşu şi Negru, Iris, Holograf, Voltaj, Compact. Pe perioada sezoanelor estivale concertează pe litoral. În septembrie 1986, Adi Ilie şi Istudor părăsesc Compania de Sunet şi refondează Voltaj.


Participă activ la fenomenul Piaţa Universităţii din 1990, implicându-se în evenimentele sociale de atunci şi devenind pentru foarte mulţi un lider de opinie. În 1991, înfiinţează Compania de Sunet S.R.L. şi lansează albumul "Vino, Doamne!", urmat de "S-a votat Codul penal" (1992), "Evenimentul zilei... şi altele" (1994).

La 16 septembrie 2000, Valeriu Sterian moare, cu câteva zile înainte de a împlini 48 de ani, bolnav de cancer.

Sursa foto: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii