Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:34 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

24 de ani de la catastrofa de la Cernobil

ro

26 Apr, 2010 13:35 3338 Marime text

Ucrainenii şi întreaga lume îşi aduc aminte azi că se împlinesc 24 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, o dramă "planetară" cu urmări resimţite şi în prezent, care se petrecea la 26 aprilie 1986, în perioada când Ucraina era o republică sovietică.

La 26 aprilie 1986, la ora locală 1.23, a explodat reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl,situată înnordul Ucrainei,în apropierea graniţei cu Rusia şi Belarus. Obună parte din Europa, dar mai ales aceste trei ţări, pe atunci republici ale URSS, au fost expuse contaminării.

Peste 25.000 de persoane care au intervenit pentru adiminua efectelecatastrofei -cu precădere ruşi, ucraineni şi belaruşi, oameni care după explozieau efectuat diverse lucrări, între care construirea unui sarcofag în jurul reactorului -au decedat, potrivit estimărilor oficiale.

La 24 de ani de la cea mai mare catastrofă ecologică a istoriei recente a Europei, adevărul despre ce s-a întîmplat atunci rămâne încă un subiect de controversă. Un bilanţ al ONU estima, în septembrie 2005, la 4.000 numărul deceselor din Ucraina, Belarus şi Rusia în urma unor cancere determinate de contaminarea radioactivă, însă acest raport a fost contestat de numeroase organizaţii neguvernamentale.

Oficial, numai în Ucraina se consideră că 2,3 milioane de persoane au avut de suferit de pe urma catastrofei. Între 1986 şi 2006, 4.400 de ucraineni - copii sau adolescenţi în momentul catastrofei - au fost operaţi pentru cancer de tiroidă, consecinţa cea mai evidentă a iradierii, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Potrivit celui mai cuprinzător studiu ştiinţific despre tragedia din 26 aprilie 1986, aproape un milion de oameni (985.000), au murit de diverse forme de cancer provocate sau agravate de radiaţiile de la Cernobîl - doar în primele două decenii de la accident. Acest bilanţ va creşte, afirmă un studiu intitulat"Cernobîl: consecinţele catastrofei pentru oameni şi mediu", citat de Realitatea TV. Norul a fost purtat de vânt aproape peste tot în lume, iar substanţele rămân active zeci de mii de ani. Catastrofa a dus la mutaţii genetice la plante şi animale şi a scăzut imunitatea la boli a populaţiei tinere în numeroase zone, în special în Belarus, Ucraina şi Rusia.

Sursa: newsin.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii