Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:33 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

31 de echipe participă la concursul gastronomic de la Festivalul Sarmalelor

ro

26 Sep, 2010 19:59 1484 Marime text

Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional al Sarmalelor de la Praid a început, sâmbătă, cu fanfara comunei, care a dat "Deşteptarea" locuitorilor, celor aproape 1.000 de invitaţi şi, nu în ultimul rând, celor 31 de echipe din România şi Ungaria participante la concursul gastronomic.De asemenea, la primele ore ale dimineţii, în staţiunea harghiteană Praid a avut loc "Parada de debut" spre parcul central, condusă de "cavalerul verzei", călare, la paradă participând circa 1.500 de persoane, multe îmbrăcate în port popular. Echipele participante la concurs au avut uniformă specifică.

În timp ce timp zeci de bucătari de la cele 31 de echipe din ţară şi din Ungaria au început întrecerea, în parcul central s-a desfăşurat turnirul cavalerilor "Szent Gyorgy" din Visegrad (Ungaria) şi un program folcloric. În jurul orei 13,30 juriul, compus din cinci persoane, a depus jurământul, rostind: "Jur pe sfânta căpăţână a verzei, pe cea mai delicioasă umplutură a sarmalei că ori îndestulat, ori înfometat oi fi în astă sfântă zi, grătarul îl voi refuza, tocăniţa no voi consuma şi fie brânza cât de puturoasă, nici un fel de mămăligă azi nu voi consuma. (...) Nemeritat de voi favoriza, din concurs pe cineva, aici în public voi mânca, tot cotorul de la varză, fie crudă, fie acră. Jurat-am astăzi jurăminte, zeul verzei să mă ajute!". Astfel, membri juriului au fost "unşi", devenind "Cavalerii verzei".

Echipele participante se vor întrece să pregătească cea mai mică, cea mai mare, cea mai originală şi cea mai gustoasă sarma, cea mai diversificată gamă de sortimente şi cea mai frumoasă prezentare. Ca şi în anii trecuţi, va fi premiat şi cel mai tânăr concurent.

Potrivit primarului staţiunii, Bokor Alexandru, la eveniment au fost invitaţi preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Turismului, Elena Udrea. "La Festivalul Sarmalelor am invitat pe preşedintele Traian Băsescu şi pe doamna ministru Elena Udrea. De la domnul preşedinte nu am primit niciun semnal, însă este adevărat că şi acum doi ani ne-a cinstit cu prezenţa, fără să ştim dinainte că va veni. Iniţial a fost vorba că ministrul Turismului va fi prezent sâmbătă la Praid, însă a intervenit ceva în programul ei. Doamna ministru şi-a arătat în repetate rânduri interesul faţă de staţiune şi a remarcat posibilităţile turistice ce pot fi exploatate aici. Ne-a promis că ne va vizita cu o altă ocazie", a declarat sâmbătă, corespondentului NewsIn, primarul Bokor Alexandru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marian 26 Sep, 2010 20:39 Cred ca dna Udrea este un simbol al puritatii.