Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:10 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost adoptat Codul Insolvenţei. Câteva principii de bază

ro

16 Apr, 2014 00:54 2032 Marime text
Codul insolvenţei a fost aprobat, ieri, în Parlament. PNL şi PDL au anunţat deja că vor ataca Codul la Curtea Constituţională, separat, potrivit realitatea.net.
Opoziţia reclamă graba cu care deputaţii Puterii vor adoptarea sa fără dezbatere, deşi are aproximativ 300 de pagini.
Avem un nou Cod al insolvenţei, unul echilibrat, care nu mai permite Fiscului să trimită firmele în faliment după bunul plac, spun specialiştii din domeniu. Chiar şi asa, însă, Fiscul are în continuare întâietate la recuperarea creanţelor de la firmele care intră în insolvenţă. Total refractar la ideea de nou este şeful Fiscului, care spune ca noua lege favorizeaza firmele cu probleme şi pe specialiştii din domeniu. Noul cod e valabil doar pentru firmele care intră în insolvenţă de acum înainte.
Noul Cod al Insolvenţei a fost redactat sub supravegherea experţilor de la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional care, prin modificările aduse, au urmărit ca România să se alinieze reglementărilor Uniunii Europene în materie de insolvenţe. Dorinţa specialiştilor e ca ANAF-ul să devină mult mai flexibil în relaţia cu firmele care intră în insolvenţă.
Degeaba însă. Prin noul Cod s-a reuşit doar ca Fiscul să nu mai poată respinge după bunul plac planul de reorgonizare judiciară a firmelor şi deci să le trimită direct în faliment. Mai mult, chiar dacă în toate statele UE, prioritate la plata creanţelor o au cele către sistemul pensii şi de asigurări sociale, în România, Fiscul rămâne pe prima poziţie. În plus, în baza noului Cod, Fiscul are şi un termen de graţie de 60 zile în faţa tuturor creditorilor pentru a-şi recupera creanţa. Însă nimic din toate astea nu-l mulţumeşte pe şeful Fiscului. Gelu Diaconu spune că noua lege e în dezavantajul bugetului de stat.
"Păi avem doi câştigători. Debitorul, care e, de cele mai multe ori, de rea credinţă. Al doilea câştigător e practicianul în insolvenţă. O să spun un lucru care-i poate deranja pe mulţi: Vocea practicienilor în insolvenţă se aude mai tare decât vocea ANAF. Proiectul Codului în forma în care se conturează azi e făcut în detrimentul bugetului. Iar asta va avea consecinţe incalculabile", spune Diaconu.
Total contrariaţi de poziţia lui Diaconu sunt parlamentarii care au lucrat la forma finală a noii legi. Aceştia susţin că Fiscul nici măcar nu a făcut amendamente la noua lege.
"Să ştiti că, în linii mari, nu s-au făcut multe modificări mari faţă de cele convenite cu FMI şi BM. Nici vorbă de protecţia cuiva. Din contră, noi urmărim un echilibru, dar, să nu vă supăraţi, într-o comisie de specialitate nu poţi veni doar cu nişte observaţii şi propuneri, poţi veni doar cu amendamente expres formulate cu text şi motivare", spune Ioan Adam, deputat Comisia juridică.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii