Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost promulgată noua lege a finanţării partidelor şi campaniilor electorale

ro

16 May, 2015 16:24 1982 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și campaniilor electorale. Aceasta este prima lege dintr-o serie care mai vizează alegerile locale, alegerile parlamentare, dar şi modul în care se poate înfiinţa şi organiza un partid politic.
Potrivit actului normativ, o nouă sursă de finanţare a partidelor politice o va constitui împrumuturile în bani de la persoanele fizice şi juridice. În schimb, în timpul campaniilor electorale contribuţiile, pot fi depuse de către candidaţi sau mandatarul financiar numai din donaţii ale persoanelor fizice, din venituri proprii sau din împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituţii bancare. În noul proiect privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale se arată că ”împrumuturi în bani de la persoanele fizice şi juridice. Partidele politice pot contracta împrumuturi în bani numai prin acte autentice notariale sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare – primire, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire al acestora. Împrumuturile care au o valoare mai mare de 100 de salarii de bază minime brute pe ţară se supun condiţiilor de publicitate. Acordarea de împrumuturi de către partidele politice, alianţele politice sau electorale şi candidaţii independenţi către persoanele fizice este interzisă. Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial până la 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte zece salarii minime brute pe ţară”.
Dacă un partid nu a obţinut minim 3%, ”Autoritatea Electorală Permanentă rambursează numai sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivelul circumscripţiei electorale în care acesta a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate”. Cheltuielile nu pot depăşi nivelul contribuţiilor şi au limite de 60 de salarii minine brute pentru fiecare candidat la funcţia de senator sau deputat, la care se adaugă 10 de la partid. În cazul alegerilor prezidenţiale, limita este de 20.000 de salarii minime brute.
Camera Deputaților a adoptat, pe 6 mai, cu 296 voturi "pentru", 15 abțineri și 6 voturi "împotrivă", cererea de reexaminare a președintelui la legea privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, stabilind că împrumuturile făcute partidelor vor trebui restituite în maximum 3 ani.
 Deputații au adoptat raportul comisiei la cererea președintelui de reexaminare a legii finanțării partidelor, stabilind că împrumuturile făcute partidelor vor trebui restituite în maximum 3 ani, se vor face prin virament bancar și cele care nu sunt restituite în termen sunt considerate donații.
Cererea de reexaminare solicita o precizare mai clară în legătură cu împrumuturile pe care le pot face partidele politice, iar comisia a decis modificarea legii astfel încât termenul de restituire a împrumuturilor nu poate fi mai mare de 3 ani, împrumuturile în bani și restituirea se pot face numai prin virament bancar, iar împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termen de 3 ani se constituie în donații, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea.

Sursa foto: monitorulab.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii