Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost publicat proiectul noii Legi a salarizării unitare - Vezi prevederile

ro

25 Aug, 2010 22:51 2708 Marime text

salariu1.jpgMinisterul Muncii a publicat proiectul noii legi a salarizării unitare. Autorităţile au modificat raportul dintre salariul minim şi maxim de la 1/12 la 1/15. Cel mai mare salariu îi revine preşedintelui României. VEZI PROIECTUL DE LEGE.

Prim-ministrul, preşedintele Curţii Constituţionale şi al Curţii de Conturi, preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor vor avea coeficientul de ierarhizare 14,63.

Ministrul de stat va fi remunerat cu echivalentul a 13,90 salarii minime, miniştrii şi miniştrii delegaţi cu 13,45 salarii minime.

Pentru secretarul de stat membru al Guvernului coeficientul stabilit este 13,15, iar pentru un secretar de stat de 12,41.

Noua lege a salarizării unitare majorează coeficienţii de ierarhizare în funcţie de care sunt calculate salariile. Cei mai mari coeficienţi de ierarhizare pentru funcţiile corespunzătoare înalţilor funcţionari publici sunt pentru prefect - 9,94 şi secretar general - 9,46, iar inspectorul guvernamental sau comisarul general au coeficientul maxim 9.

Cel mai mare coeficient de ierarhizare a fost atribuit secretarului de judeţ, respectiv al municipiului Bucureşti - 9,23 pentru funcţionarii care au gradul II şi 7,96 pentru gradul I, iar cel mai mic pentru persoana cu responsabilitate în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului şi al autorizării executării lucrărilor de construcţii la nivel de comună, respectiv 2,16.

De asemenea, un rector avea în vechea lege un coeficient de ierarhizare de 8,25, iar acum acesta ajunge la 9,46.

Majorarea nu este însă atât de mare în cazul cadrelor didactice universitare. De exemplu, un profesor cu 40 de ani experienţă la catedră avea în veche lege un coeficient de 7,60. Conform proiectului noii legi el este acum de 7,96.

În cazul conferenţiarilor se înregistrează chiar o reducere a coeficientului. Astfel, un conferenţiar cu 6-10 ani vechime avea în prima lege un coeficient maxim de 4,15. În proiectului legi, acesta a fost redus la 3,89.

Preparatorii au obţinut şi ei o majorare prin noua lege, însă destul de mică, de la un coeficient de 2,65 (pentru 6-10 ani vechime) la unul 2,89.

O altă modificare o reprezintă valoarea coeficientului 1, în funcţie de care se calculează salariile. Astfel, dacă în vechea lege, era reprezentat de salariul minim pe economie, stabilit la 705 lei pentru bugetari, acum valoarea coeficientului de ierarhizare corespunzător clasei de salarizare 1 se stabileşte anual prin lege la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Finanţelor Publice, se aprobă până la sfârşitul lunii octombrie a fiecărui an, şi este în concordanţă cu obiectivele şi limitele din strategia fiscal-bugetară.

Sursa: Realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii