UPDATE 4 A început „Turul Marilor Tunuri trase Constanței de șmecherii tranziției” (galerie foto + video)
UPDATE 4 A început „Turul Marilor Tunuri trase Constanței de șmecherii tranziției” (galerie foto + video)„Vom vizita câteva din țepele trase Constanței de șmecherii tranziției. La final, le vom scrie și trimite politicienilor constănțeni o scrisoare deschisă în care le vom spune ce trebuie să facă pentru Constanța dacă vor fi aleși. Turul este civic, deci candidații, oricine ar fi ei, nu sunt așteptați în excursie. Le vom trimite însă ulterior, tuturor, propunerile noastre”, potrivit organizatorilor.
România Curată și Centrul pentru Resurse Civice sunt organizatorii întâlnirii cu lideri locali ai societății civile.
Simona Popescu, coordonator Alianța pentru o Românie Curată, va prezenta rezultatele monitorizărilor la nivel național și regional. De asemenea, va modera o masă rotundă cu societatea civilă din Constanța. Iată câteva dintre întrebările la care se vor găsi răspunsuri:
Cum putem activa o comunitate județeană dedicată bunei guvernări?;
Ce lipsește societății civile locale pentru a lucra împreună la obiective civice de impact asupra vieții cetățenilor?;
Putem fi solidari și consecvenți pentru ca reușitele noastre să fie de durată?.
Primul obiectiv este fostul Hotel Continental, care a rezistat până în anul 2000.
Simona Popescu a explicat că după acest tur concluziile și recomandările vor fi așternute într-o scrisoare care le va fi înmânată candidaților la Primăria Constanța.
Ruinele fostului Hotel Continental sunt reprezentative pentru a întelege felul în care fosta administrație locală a înțeles să trateze moștenirea orașului. Practic, această rețetă a fost aplicată tuturor construcțiilor de patrimoniu din Peninsulă.
UPDATE 4, ora 13:25:
Ultima oprire este la Mall-ul din Parcul Tăbăcăriei.
„Am văzut de-a lungul timpului mai multe proteste ale constănțenilor față de autoritățile locale care au ciuntit acest parc, cel mai mare din oraș și au dat avize pentru ridicarea acestei construcții”, precizat coordonatorul Alianței pentru o Românie Curată. Simona Popescu a povestit pe traseul până la acest obiectiv povestea lui Stoian Gardef, fostul proprietar al terenului și cum Holland Development și apoi Daniel Ene au ajuns să controleze acest teren. Afacerea mall-ului din Tăbăcărie a fost înstrăinată, a completat aceasta.
Vă reamintim că, City Park Mall a fost primul centru comercial şi de divertisment din Constanţa după ce „comunistul“ Tomis Mall a fost reinventat. Puţini constănţeni cunosc povestea City Park Mall, dar mulţi îşi amintesc de intrarea în parcul Tăbăcărie, unde se afla şi restaurantul Bulevard.
„Părintele“ City Park Mall este fostul primar, Radu Mazăre. Imediat după ce s-a instalat la Primărie, în anul 2000, Radu Mazăre şi-a propus să pună bazele juridice pentru construirea unui megacentru comercial chiar la intrare în parcul Tăbăcărie. Planul său a fost pus în practică pas cu pas şi acum face obiectul unui dosar penal. Din documentele pe care ZIUA de Constanţa le-a obţinut după procesele cu Primăria reiese premeditarea unei afaceri imobiliare în care primarul Radu Mazăre a avut interesele sale. Sunt aspecte care au scăpat anchetei penale efectuate de DNA în perioada 2004-2005.
Citește și: Concesionări şi retrocedări cu dedicaţie - City Park Mall, o afacere premeditată de Radu Mazăre încă din 2000
UPDATE 3, ora 12.42:
Următoarea oprire a fost la ruina Hotelului din Portul Tomis, und ear fi trebuit să existe un hotel Hilton.
Reamintim că, în octombrie 2012, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, anunţa semnarea unui contract ce prevedea o investiţie de opt milioane de euro. Era vorba, potrivit edilului-şef, despre finalizarea lucrărilor la clădirea ridicată în Portul Tomis încă din 2006.
Citește și: Se va întâmpla în toamna anului 2015 - Hotelul de trei stele Hilton Garden Inn, inaugurat la Constanţa
Investiția hotelului din Portul Tomis a fost începută pe un teren vândut de Primăria Constanța SRL-ului Satu&Fase, unde acționariatul s-a schimbat succesiv până când a ajuns sub controlul lui Sorin Strutinsky. Acesta era unic asociat al Perceptual Intertrade Cipru, firmă care controlează Astera Consulting SRL, societate înregistrată în România, care deținea, la momentul declarației primarului, hotelul neterminat. Astfel, se poate considera că Radu Mazăre a anunțat asocierea cu celebrul lanț de hoteluri Hilton tocmai pentru a-și face un serviciu sieși și apropiatului său Sorin Strutinsky, proprietarul în acte al hotelului.
Citește și: Sorin Strutinsky, omul din spatele hotelului neterminat din Portul Tomis
Simona Ionescu i-a invitat pe tinei să se gândească cum ar putea ajuta tânăra generație orașul Constanța.
UPDATE 2, ora 12.16:
Cea de-a treia oprire a fost la Consilul Județean Constanța. Mai apoi turul celor prezenți a ajuns la Cazinoul din Constanța, obiectiv care are o poveste fascinantă și un destin urât, fiind perla litoralului românesc ce se ruinează pe zi ce trece fără a mai fi vreo speranță că va putea fi salvat.
Ramona Leonida din cadrul Asociației ONG-urilor din Constanța spune că intenționează să demareze o petiție pentru salvarea acestui Cazino.
„Mi se pare incredibil că interesele unor oameni de afaceri primează atât de mult și nu putem salva acest obiectiv”, a mai precizat aceasta.
UPDATE 1, ora 12.02:
Al doilea obiectiv vizitat a fost Primăria Constanța. Reprezentanta Alianței pentru o Românie Curată a declarat că în anul 2008 a avut procese cu această instituție întrucât primarul Radu Mazăre a refuzat să pună la dispoziția acesteia contractele de achiziţii publice solicitate în baza legii 544. Procesul a durat trei ani și jumătate întrucât chiar și după decizia defintivă a instanțelor bucurștene, primarul refuza să trimită acele contracte.„Vizita la acest obiectiv reprezintă o declarație de luptă anticorupție”, a declarat Simona Popescu în timpul turului.
Amintim că printre cei aproximativ 20 de participanți se află câțiva cetățeni, locuitori ai Constanței, dar și ONG-uri: Coaliția ONG-urilor din Constanța, Baricada Verde, Asociația Elevilor din Constanța. De la United Hands Sinde la Genixnetwork SRL participă, United Hands Centrul de Resurse Civice.
Simona Popescu a ținut să le mulțumească Marianei Iancu și Sânzianei Ionescu pentru ajutorul dat în identificarea acestor obiective.
Mai multe detalii despre obiectivele vizitate în cadrul „Turului Marilor Tunuri” puteți citi în ediția de luni a cotidianului ZIUA de Constanța.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp