Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:19 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit Florica Ungur, cântăreaţă de muzică populară

ro

04 Aug, 2011 13:24 2528 Marime text

4.jpgCântăreaţa de muzică populară Florica Ungur, în vârstă de 72 de ani, a încetat din viaţă joi ca urmare a unei boli incurabile.

Binecunoscuta cântăreaţă din Bihor suferea de o formă de cancer. În luna iulie chiar a fost organizat un concert de caritate la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, undem în cadrul spectacolului "Florica Ungur - O viaţă închinată cântecului", foarte mulţi muzicieni au cântat pentru a strânge bani pentru boala ei. În cadrul evenimentului pe scenă au urcat soliştii Cristian Pomohaci, Nicolae şi Nicuşor Mureşan, Tiberiu Ceia, Cornel Borza, Antonela Ferche Buţiu, Ioana Urs, Mihaela Popa, Paul Ananie, Dana Ionela Jurjuţ, Elvira Lerinţiu, Radu Potoran, Iuliana Chelu şi Otilia Haragoş.

Florica Ungur este una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară din județul Bihor și România.

Născută la 8 iunie 1939 în Fâșca, județul Bihor, cântăreața afirmă într-un interviu din 1975 că "Nu mi-am propus niciodată să cânt pentru a avea succes, ci pentru a mângâia sufletul celor care au izvodit cântarea. Pentru mine folclorul este viață", mai spunea Florica Ungur.

A absolvit cursurile Universității din București, secția limbi clasice (latină și greacă veche) și a fost profesoară de latină în liceu. Cântăreața mărturisea: „(...) era de așteptat să-mi respect vocația de dascăl, dobândită, și să fructific talentul dat de Dumnezeu în timpul care-mi rămânea după munca la catedră." Interpreta a reușit să culeagă, să interpreteze și să înregistreze peste 150 de melodii. A înregistrat primul disc „Electrecord" în anul 1970, la vârsta de 31 de ani. A mai înregistrat încă nouă discuri, cinci casete audio și un CD. „Cânt pentru a-l aduce pe omul zilelor noastre în fața sa, pentru a-l oglindi în coordonatele spirituale care l-au generat și l-au perpetuat. Cânt pentru că a cânta înseamnă a viețui într-un anume fel, pentru că a cânta este sinonim cu a recrea lumea după măsura ta", spunea.

"Cred că omul trebuie să caute mulțumirea sufletească și fericirea înăuntrul său. Cu această convingere în suflet, încerc să ofer celor din jur câte un strop din lumina mea interioară, iar cântecul îmi este mesager."

Interpreta a primit la 19 decembrie 2008 diploma „Pro meritis".

www.adevarul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii