Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:36 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Accidentul aviatic din lacul Siutghiol Trei ani de la moartea salvatorilor Petre Cătuneanu, Ginel Crăcănel, Laura Vizireanu şi Gabriela Harton (galerie foto)

ro

15 Dec, 2017 17:58 5775 Marime text
Astăzi, 15 decembrie, se împlinesc trei ani de la teribilul accident aviatic din lacul Siutghiol, în care şi-au pierdut viaţa membrii echipajului elicopterului SMURD: pilotul cmdr. Petre Corneliu Cătuneanu, copilotul cpt. cmdr. Ginel-Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Harton.
 
Tragedia s-a produs chiar de ziua Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”.
 
În ziua fatidică de 15 decembrie 2014 elicopterul SMURD în care se aflau cei patru s-a prăbuşit în apele lacului Siutghiol după ce transportase de la Tulcea la Spitalul Judeţean Constanţa un pacient cu embolie pulmonară. Elicopterul se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“, unde alimentase, şi se îndrepta spre Tuzla. În jurul orei 16.10, aparatul de zbor s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. Pentru salvarea echipajului a fost demarată o amplă operaţiune de salvare. Cu toate acestea, membrii echipajului au sfârşit în apele aproape îngheţate ale lacului.
 
La faţa locului au ajuns fostul ministrul de Interne Gabriel Oprea şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat. Ulterior evenimentului, Gabriel Oprea viceprim-ministrul pentru Securitate Naţională de la acea vreme, a dispus schimbarea din funcţie a şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, colonel Viorel Jianu. La scurt timp a fost schimbat din funcţie şi prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, care era şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Tot după acest accident a fost schimbat şi şeful Inspectoratului General de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne, Dorel Grădinaru.
 
Ancheta cu privire la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol a fost preluată de Parchetul Militar, procurorii demarând cercetări pentru a stabili cauzele care au dus la producerea acestuia. Elicopterul era în serviciu din iunie 2013, fiind achiziţionat de Consiliul Judeţean Constanţa în cadrul Proiectului Transfrontalier cu finanţare europeană „Equipment to Save Our Lives” - Programul Operaţional comun România - Bulgaria 2007-2013. Aeronava era în exploatare în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne din 6 noiembrie 2014 şi realizase 188 ore de zbor. La data de 6.11.2014 a avut loc predarea-primirea aeronavei de la Consiliul Judeţean Constanţa către IGAv, iar inspecţia pentru înmatricularea aeronavei s-a efectuat în aceeaşi zi la sediul EUROCOPTER România.
 
La data de 25.11.2014, aeronava a fost recepţionată la sol şi în zbor de către o comisie a IGAv, stabilindu-se că funcţiona normal. În aceeaşi zi, elicopterul s-a deplasat în zbor la Punctul de operare aero-medicală Constanţa. Aeronava nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotată cu pilot automat şi baliză pentru semnalizare în caz de accident aviatic pe mare, ceea ce făcea inutilă utilizarea flotoarelor.

 
Pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani, căsătorit, un copil), era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de zece ani. Absolvise Şcoala Militară în urmă cu 23 de ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicoptere de tip EC 135. Pilotul Petre Cătuneanu este din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din oraş. Pilotul era tatăl unei fete, Miruna, studentă la SNSPA.



 
Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani, căsătorit, un copil minor), avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe acest tip de elicopter. Era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de şapte ani şi absolvise cursurile Şcolii Militare în urmă cu 18 ani. Copilotul devenise cetăţean de onoare al oralului său natal, Mioveni, pentru meritele sale în salvarea vieţilor. Acesta era căsătorit cu o educatoare de la grădiniţa din oraş.

 
Laura Vizireanu, medicul din cadrul SMURD Constanţa, avea 39 de ani. A fost căsătorită cu şeful Inspectoratului de Poliţie a judeţului Brăila.

 
Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton avea 38 de ani şi lucra în cadrul SMURD din anul 2008.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii